Programma
KRO-NCRV

De duim van Level 42-bassist Mark King is 3 miljoen waard

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De duim van Level 42-bassist Mark King is 3 miljoen waard

Het geluid van Level 42 is niet voor te stellen zonder het onnavolgbare basspel van frontman Mark King. De Britse muzikant wordt geëerd in De Gouden Snaar bij Het Oor Wil Ook Wat.

Met hits als Lessons in Love, Running in the Family en Something About You is de jazzfunk van Level 42 een wereldwijde sensatie in de jaren 80. Centraal in de Britse band staat Mark King, niet alleen de zanger, maar ook de virtuoze bassist die met zijn razendsnelle groove de basis legt voor al dat succes.

Van drummer naar slapper

En dat terwijl King oorspronkelijk geen bassist is, maar begint met het drumstel. Maar de reden dat de Brit tijdens Het Oor Wil Ook Wat door Emmely de Wilt geëerd wordt in De Gouden Snaar en niét in Het Gouden Trommelvlies is zijn verhuizing naar Londen op 19-jarige leeftijd. Daar zoekt King een baantje om zijn vaste lasten te betalen, en komt hij terecht bij gitaarwinkel Macari's, die geen drumstellen in het assortiment heeft. King besluit om te bluffen, en zegt dat hij bas speelt. Dat werkt: hij wordt aangenomen om basgitaren te verkopen en ontdekt op die manier zijn liefde voor het viersnarige instrument.

Kings jaren achter het drumstel zijn echter niet verspild: zijn ervaring als percussionist is duidelijk terug te horen in de manier waarop hij bas speelt. Zo wordt hij een van de bekendste slappers, de techniek waarbij een bassist met een duim op de snaren slaat, waardoor een percussie-achtig geluid ontstaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Butcher

Hoe hard King met zijn duim slaat, blijkt wanneer hij in de begindagen van Level 42 dertien shows achter elkaar speelt in Nederland. "Aan het eind bloedde ik over heel m'n bas heen", vertelt de muzikant aan Guitar World. "In Nederland kreeg ik The Butcher als bijnaam! Sindsdien speel ik met tape om mijn duim."

In de hoogtijdagen van Level 42 wordt daar nog wat extra bescherming aan toegevoegd: platenlabel Polydor verzekert Kings duim voor maar liefst drie miljoen pond.

Bekijk hieronder de volledige ode aan Mark King in De Gouden Snaar:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie