Artiest

Level 42

  1. Artiestenchevron right
  2. Level 42
Britse popgroep met Mark King als frontman die in de jaren '80 meer dan een dozijn hits scoort. Level 42's grootste successen zijn 'Love Games', 'Hot Water', 'Lessons In Love', 'Running In The Family', 'To Be With You Again' en 'It's Over'. Alan Murphy overlijdt op 19 oktober 1989 aan de gevolgen van AIDS. In het najaar van 2003 tourt Level 42 door Nederland met Silkstone in het voorprogramma.

Level 42 wordt eind jaren ’70 in Engeland opgericht door bassist Mark King. Zijn opvallende basspel in combinatie met zijn rol als frontman valt op en wordt het handelsmerk van de groep. De groep bestaat verder uit Mike Lindup en de broers Phil en Boon Gould. Aanvankelijk speelt Level 42 instrumentale jazz/fusion, maar na aandringen van de platenmaatschappij gaat Mark King zingen. De doorbraak voor Level 42 komt in 1981 met de single ‘Love Games’, afkomstig van het gelijknamige album. Hetzelfde jaar wordt een album met ouder materiaal uitgebracht met de toepasselijke titel The Early Tapes.

Running In The Family

In de jaren daarop ontwikkelt Level 42 zich gaandweg van een jazz/funk groep tot een pop/rock band, waarbij de bas van Mark een hoofdrol blijft spelen. Commercieel succes valt na Love Games (1982) tegen: de vijf albums die tussen 1982 en 1985 worden uitgebracht, weten niet in de top 10 van de albumlijsten door te dringen. Maar alles verandert bij het uitkomen van het album Running In The Family in 1986. Van dit album wordt de ene na de andere hitsingle itgebracht: ‘Lessons In Love’, ‘Running in the Family’, ‘To Be With You Again’, ‘It’s Over’ en ‘Children Say’.

Vertrek

Met Running In The Family en de bijbehorende hits is Level 42 een van de populairste bands in Europa en de VS. De toekomst van de band is rooskleurig, totdat de broertjes Boon en Phil Gould eind 1987 plotseling uit de band stappen. Het Gould-duo is met Mark King verantwoordelijk voor de hitsingles en het is nog maar de vraag of Level 42 hetzelfde niveau kan halen. Het is daardoor des te verrassender dat het eerste album zonder Phil en Boon Gould - Staring At The Sun - zo’n succes is geworden: het is Level 42’s enige nummer 1-album in Nederland. Boon Goulds rol is nog niet helemaal uitgespeeld in Level 42, want enkele nummers op het album zijn door hem geschreven.

Breuk

De vervangers van Phil en Boon zijn Alan Murphy en Gary Husband. Alan sterft in oktober 1989 aan AIDS, waarna hij wordt opgevolgd door Alan Holdsworth. In die bezetting King, Lindup, Holdsworth en Husband maken nog twee albums (Guaranteed in 1991, en Forever Now in 1994) maar niet lang daarna gaat de groep wegens gebrek aan succes uit elkaar.

Doorstart Mark King

In 2001 gaat Mark King, in overleg met Mike Lindup, weer optreden onder de naam Level 42. Lindup zegt wel mee te willen werken aan toekomstige albums maar geen trek meer te hebben in optreden.

Retroglide 

In  september 2006 verschijnt er een nieuw album; Retroglide. Mike Lindup keert weer terug bij de band en er volgt een tour. 

Jubileum en tournee

In 2010 bestaat de band 30 jaar. Dit wordt geviert met wereldtournee, een cd-box Living It Up en een live-dvd. Ook in 2012 gaat de band op tournee onder andere in Nederland.