Programma
AVROTROS

Zo beoordeelde Nederland de tweede halve finale van het Songfestival 2023

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo beoordeelde Nederland de tweede halve finale van het Songfestival 2023

In de tweede halve finale stootten landen als België, Australië en Oostenrijk door naar de eindstrijd van het Eurovisie Songfestival 2023. Konden Nederlandse kijkers zich vinden in de uitslag? Bart Arens dook weer in de cijfers!

Nu de tweede halve finale erop zit, weten we welke deelnemers zich mogen voorbereiden op een optreden in de eindstrijd van het Eurovisie Songfestival op zaterdagavond. Oostenrijk ging als grote favoriet van de tweede finale door, maar ook onder andere België en Australië wisten een goede indruk achter te laten.

Via de Songfestival app lieten Nederlandse kijkers weer massaal hun beoordelingen voor de zestien acts in de tweede halve finale achter. Tijdens Aan De Slag! haalde Bart Arens zijn rekenmachine tevoorschijn en stuitte hij op de nodige opvallende statistieken.

Goede buren, verre vrienden

Tijdens de eerste halve finale gaven Nederlandse kijkers onze eigen inzending, Burning Daylight van Mia Nicolai & Dion Cooper, prima beoordelingen. Nu het duo helaas afscheid heeft moeten nemen van de zangwedstrijd, lijkt er een nieuwe favoriet te zijn opgestaan: België. De inzending van onze zuiderburen, Gustaph, lijkt vooral de harten van de kijkers van boven de veertig te veroveren: onder die groep staat hij met stip op één.

Maar we zoeken onze favoriete Songfestivalliedjes niet alleen dicht bij huis. Sterker nog: Australië (een slordige 15.000 kilometer van ons verwijderd) wist ook in Nederland hoge ogen te gooien. De stevige rocksong Promise van Voyager viel bij dertigers het meest in de smaak. Jongere kijkers gaven de hoogste cijfers aan Teya & Salena, het duo dat Oostenrijk vertegenwoordigt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Scandinavische buitenbeentje

In de eerste halve finale vonden Nederlandse kijkers niet alleen dat Mia & Dion door moesten gaan, ook Malta moest onterecht het veld ruimen, gaven ze aan. Ook op donderdagavond was het publiek het niet altijd eens met de selectie van de finalisten. Zo heeft Polen op basis van de Nederlandse kijkers niets te zoeken in de finale. Veel liever zouden we IJsland, dat in onze beoordelingen op een zesde plek eindigde, in de eindstrijd hebben gezien.

Over een van de afvallers was Nederland het overigens wél eens: Denemarken. Reiley, die 25-jarige zanger die met Breaking My Heart op het podium stond, kreeg de allerlaagste beoordelingen voor zijn zangkunsten van allebei de halve finales, een 3,9. Daarmee is hij, samen met IJsland, de vreemde eend in de Scandinavische bijt: van Noorwegen (6), Finland (2) en Zweden (1) worden topnoteringen verwacht.

Benieuwd naar alle statistieken over de tweede halve finale? Bekijk hieronder de volledige analyse van Bart Arens. Wil je zelf meedoen met het beoordelen van de acts van de finale? Download dan de gratis Songfestival-app in je appstore.

Video niet beschikbaar

Aan De Slag! live vanuit Liverpool

Tussen 8 en 12 mei hoor je Aan De Slag! iedere ochtend tussen 09.00 en 12.00 uur live vanuit het muzikale Liverpool, het epicentrum van het Eurovisie Songfestival. Bart Arens houdt je in deze speciale uitzendingen volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Songfestival Top 50

Op zaterdag 13 mei presenteert Bart de Songfestival Top 50 op NPO Radio 2. Lees hier meer over deze lijst met Songfestivalklassiekers.

Ster advertentie
Ster advertentie