Programma
AVROTROS

Zo beoordeelde Nederland de acts in de eerste halve finale van het Songfestival

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo beoordeelde Nederland de acts in de eerste halve finale van het Songfestival

Vijftien acts stonden dinsdagavond op het podium in Liverpool voor de eerste halve finale van het Songfestival, waaronder Mia Nicolai en Dion Cooper. Hoe werden de optredens door Nederlandse kijkers beoordeeld? Bart Arens zocht het uit!

Voor Mia Nicolai en Dion Cooper hield het Songfestival-avontuur op dinsdagavond helaas op: de Nederlandse inzending zag tien andere landen, waaronder topfavorieten Zweden en Finland, naar de finale gaan. Tijdens Aan De Slag! dook Bart Arens woensdagochtend in de mening van Nederlandse volgers: bijna een miljoen kijkers lieten via de Songfestival-app hun beoordelingen achter.

Onterechte afvallers?

Burning Daylight viel ten onrechte af volgens Nederlandse kijkers, blijkt uit de beoordelingen die zij in de Songfestival-app achterlieten. Sterker nog: Mia & Dion stonden in de vaderlandse beoordelingen op de derde plek en niet buiten de top tien, zoals in de halve finale uiteindelijk gebeurde.

En zo was er nog een afvaller waar Nederland zich niet in kon vinden: Malta. De Zuid-Europese dwergstaat vaardigde The Busker af met het nummer Dance (Our Own Party), een door saxofoon gedreven popnummer met als centrale boodschap dat het helemaal oké is om dat drukke feestje over te slaan en thuis in je slobbertrui je eigen feestje te vieren. Nederlandse kijkers gunden The Busker tóch nog een extra avond uit op zaterdag, maar The Busker mag de finale inderdaad thuis vanaf de bank beleven.

Ten koste van welke act zou Malta volgens onze kijkers naar de finale gegaan zijn? Kroatië, als het aan Nederland lag. Punkband Let 3 had de meest bizarre act van de avond met Mama šč!, een alle kanten opspringend anti-Poetin statement. Het nummer viel niet in de smaak in Nederland en werd door veel kijkers beoordeeld met een onvoldoende (al zou Let 3 wél in Groningen of Utrecht op kunnen treden, daar werd de Kroatische act meer op prijs gesteld).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De topfavorieten

Waar Nederlanders zich wél in konden vinden, was de beslissing om Scandinavische zwaargewichten Zweden en Finland door te laten gaan naar de finale. Zweedse inzending Loreen is al wekenlang dé favoriet voor de eindoverwinning voor deze editie van het Songfestival, en de zangeres wist in de eerste halve finale al een overtuigend optreden af te leveren. Nederlandse kijkers gaven haar uitvoering van Tattoo de hoogste beoordeling van de avond.

Ook Finland deed het hier goed, al is er nog een opvallende splitsing in het Nederlandse stemgedrag rond zanger Käärijä. Mannen gaven zijn nummer Cha Cha Cha gemiddeld een 7, terwijl de Finse artiest van vrouwen het met een zesje moest doen.

Benieuwd naar nog meer statistieken over de eerste halve finale? Bekijk hieronder de volledige analyse van Bart Arens. Wil je zelf meedoen met het beoordelen van de acts van de tweede halve finale en de finale? Download dan de gratis Songfestival-app in je appstore.

Video niet beschikbaar

Aan De Slag! live vanuit Liverpool

Tussen 8 en 12 mei hoor je Aan De Slag! iedere ochtend tussen 09.00 en 12.00 uur live vanuit het muzikale Liverpool, het epicentrum van het Eurovisie Songfestival. Bart Arens houdt je in deze speciale uitzendingen volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Songfestival Top 50

Op zaterdag 13 mei presenteert Bart de Songfestival Top 50 op NPO Radio 2. Lees hier meer over deze lijst met Songfestivalklassiekers.

Ster advertentie
Ster advertentie