Programma

Lucky Fonz III: 'Teksten, daar denk ik over na. Muziek is wat ik doe!'

  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III: 'Teksten, daar denk ik over na. Muziek is wat ik doe!'

In de podcast Liedjeslust praat Dolf Jansen wekelijks met een muzikant over dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden. Deze week heeft hij singer-songwriter Otto Wichers, beter bekend als Lucky Fonz III, te gast.

Lucky vertelt over het moment waarop hij wist dat hij singer-songwriter wilde worden: “Ik was er rijkelijk laat mee dat ik dat wilde. Ik was al heel lang bezig met teksten schrijven en met gedichtjes. En ik was ook al wel bezig met muziek, ik bedacht melodieën op mijn piano. Pas rond mijn vierentwintigste bedacht ik mij: als ik dat nou bij elkaar doe, dan ben ik direct een singer-songwriter.”

'Thematiek in nummers is heel belangrijk'

Teksten zijn voor zowel Dolf als Lucky van groot belang. “Over teksten dacht ik na en muziek is iets dat ik doe”, legt Lucky uit. “Ik studeerde Engelse literatuur, maar ik ging op den duur Nederlands schrijven. Ik keek naar de teksten van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Maar later begon iemand tegen mij over Jules de Corte. Ik ben toen direct naar de cd-winkel gegaan om iets van hem te kopen en ik vond het direct fantastisch. Thematiek in nummers is heel belangrijk, hetgeen waar je over zingt.”

Nummers schrijven

Niet alleen in andere nummers is de tekst van Lucky van groot belang, maar vooral ook in zijn eigen teksten. “Ik ben er altijd mee bezig. Ik schrijf elke dag teksten en zit er ook altijd mee in mijn hoofd. Ik besteed er heel veel tijd aan, vooral omdat ik het gewoon leuk vind.” Hij legt Dolf uit hoe het proces van schrijven bij hem gaat: “Ik ben niet iemand die een idee in zijn hoofd heeft en denkt ‘daar ga ik een lied over schrijven’. Ik begin bij de schoonheid van woorden. Bij de klank van de taal zelf. Van daaruit krijg je betekenis en die betekenis verandert weer de vorm van een tekst. Zo bouw je het een beetje uit.”

Het podium weer op

Begin juni heeft Lucky zijn single ‘Ik ben een sukkel’ uitgebracht. Het is de eerste single van zijn aankomende nieuwe album. Naast de nieuwe muziek zal Lucky ook weer live te bewonderen zijn. Zo staat hij deze zomer op De Parade en speelt hij ook op enkele festivals. In september wordt zijn uitgestelde theatertour weer hervat.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#18 - Liedjeslust aflevering #18 - Lucky Fonz III

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie