Programma

Rocken voor Mandela

  1. Nieuwschevron right
  2. Rocken voor Mandela

Op deze dag in 1988 vond het tributeconcert voor de toen zeventigjarige Nelson Mandela plaats in Wembley Stadium. Dit waren de hoogtepunten.

Steven Van Zandt

Het maatje van Bruce Springsteen en de gitarist uit The E Street Band van The Boss organiseerde midden jaren 80 een soort Band Aid tegen Apartheid, waaruit de single 'Sun City' voortvloeide. Tijdens het concert voor Mandela in Londen vertolkte Little Steven een bevlogen uitvoering van de hit.

Stevie Wonder

Ondanks de goede bedoelingen, heeft Stevie Wonder waarschijnlijk minder goede herinneringen aan het concert, want de harddisk met zijn muziek was gecrasht. Uiteindelijk ging zijn onaangekondigde show niet door op het geplande tijdstip, maar samen met de band van Whitney Houston speelde hij 'I Just Called To Say I Love You'.

Tracy Chapman

Iemand die profiteerde van de technische problemen van Stevie Wonder was de destijds relatief onbekende zangeres Tracy Chapman. Zij moest zijn plek vullen, terwijl ze eigenlijk al opgetreden had. Dankzij de uitvoeringen van 'Fast Car' en 'Talkin' 'Bout A Revolution' werden er twee miljoen exemplaren van haar debuutalbum verkocht.

Sting

Het kostte de organisatie van het tributeconcert veel moeite om Sting over te halen om op te treden, want hij was in 1988 op tournee voor Amnesty International. Hij maakte veel indruk met 'They Dance Alone (Cueca Solo)', dat hij eigenlijk schreef als protest tegen de Chileense dictator Pinochet.

Simple Minds & Peter Gabriel

Het feestelijk klinkende 'Free Nelson Mandela', dat werd uitgevoerd door Jerry Dammers van The Specials, stond in schril contrast met de tien minuten durende uitvoering van 'Biko' van Simple Minds met Peter Gabriel. Het nummer handelt over de anti-Apartheidstrijder Steve Biko, die in 1977 overleed in de gevangenis van Pretoria.

Ster advertentie
Ster advertentie