Programma

Dit was 'Iron Sky' live voordat het een andere lading kreeg

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was 'Iron Sky' live voordat het een andere lading kreeg

In deze aflevering van Legendarisch Live kijken we naar een optreden van Paolo Nutini met 'Iron Sky' op Pinkpop in 2014. In eerste instantie was het geen enorme hit, tot het in 2015 een volledig andere lading kreeg na de aanslag op Charlie Hebdo.

Op het album Caustic Love staat het nummer 'Iron Sky'. Na de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari besloot radio-dj Giel Beelen het nummer te draaien en te vertalen:

"We zullen stijgen boven liefde. En boven haat. Door deze ijzeren hemel, die hard op weg is om onze geest over te nemen. Voorbij angst en richting vrijheid. Je moet het gewoon vasthouden. Je moet het gewoon vasthouden. Voor degenen die mij kunnen horen, zeg ik 'wanhoop niet'. De ellende om ons heen is slechts het doorgeven van hebzucht.''

Strijdlied tegen terrorisme

Giel kreeg de behoefte om het nummer te vertalen, omdat je volgens hem dan pas kan voelen waar het écht over gaat. "Eigenlijk is het een gedicht. Dit is waar het om gaat mensen. Voorbij angst, richting vrijheid." Het nummer werd na de aanslag gezien als strijdlied tegen terrorisme. Het nummer gaat namelijk over de thema's die aan gebeurtenissen als oorlogen ten grondslag liggen. Benieuwd naar de volledige betekenis van het nummer? Dit vertelde Paolo Nutini eerder in een interview.

Top 2000

Ook in de Top 2000 was het effect van dit nummer terug te zien. In 2015 kwam het nummer namelijk binnen op plek 47. Het nummer lijkt ook nog steeds een speciale lading te hebben voor veel mensen. In 2018 stond 'Iron Sky' namelijk op de 77e plek.

Pinkpop

In 2014, voor de aanslag, was Paolo Nutini te zien op Pinkpop. Hij speelde hier ook 'Iron Sky'. Bekijk hieronder zijn optreden, voordat het nummer deze nieuwe lading kreeg:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie