NPO Radio 2 Top 2000

Alanis Morissette verovert harten met liveversie Ironic op Pinkpop '96

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Alanis Morissette verovert harten met liveversie Ironic op Pinkpop '96

De Canadese zangeres Alanis Morissette brengt in 1996 een beetje zonlicht op het veld tijdens een regenachtige editie van Pinkpop. Ze speelt daar natuurlijk haar iconische track Ironic.

Alanis Morissette probeert al op jonge leeftijd naam te maken in de muziekindustrie. Haar eerste album Alanis slaat aan bij het publiek, maar haar tweede album Now Is The Time doet het minder goed. Ze verliest haar platencontract en het lijkt alsof haar muzikale carrière ten einde loopt. Maar dan ontmoet ze de Amerikaanse producer Glen Ballard, waarmee ze een derde album maakt.

Jagged Little Pill

Dat derde album, Jagged Little Pill, is het album waarmee ze dan toch wereldwijd doorbreekt. Het album bestaat uit openhartige liedjes over beëindigde relaties. Alanis vertelt in een interview met het toenmalige Nederland 3 hoe de samenwerking met Ballard verliep: "Hij is zo'n persoon die het beste uit iedereen naar voren haalt, ongeacht het genre. We waren zo verbonden en we maakten wat we wilden zonder te denken aan wat anderen van ons zouden verwachten."

Succesvolste album van de jaren 90

Alanis gaat met de liedjes verschillende platenmaatschappijen af en uiteindelijk tekent ze bij het label Maverick van Madonna. Op 13 juni 1995 brengt ze het album uit en kan haar zegetocht beginnen. Met sterke singles als You Oughta Know, Hand In My Pocket en Ironic stijgt de zangeres al snel naar de top van de hitlijsten. Uiteindelijk wordt de plaat het succesvolste album van de jaren negentig. Er worden in totaal 33 miljoen exemplaren verkocht. Alanis wordt zes keer genomineerd voor de Grammy Awards en sleept er uiteindelijk vier in de wacht: Album van het Jaar, Beste Vrouwelijke Zangprestatie, Beste Rocksong voor You Oughta Know en beste rockalbum. Toch kijkt Alanis nuchter naar deze prijzen: "Ik geloof niet in het concept dat je muziek tegenover elkaar kunt zetten. Ik geloof niet in competitie en al helemaal niet binnen kunst."

Pinkpop 1996

Na haar optreden op Pinkpop, op 27 mei 1996, behaalt Jagged Little Pill ook in Nederland een eerste plaats in de verkooplijsten. Het is een regenachtige dag, maar dat mag de pret niet drukken op het festivalterrein in Landgraaf. Het optreden van Alanis slaat aan bij het Nederlandse publiek, dat laat Alanis merken dat ze ook hier in de armen is gesloten. Ondanks haar groeiende populariteit blijft ze bescheiden na het optreden: "Ik denk niet dat ik de beste ben. Ik denk gewoon dat mensen van mijn muziek genieten. Ik zie mezelf als iemand die de kans heeft gekregen om mijn muziek met veel andere mensen te delen."

Check hier Ironic tijdens het optreden waarmee Alanis Morissette doorbreekt in de Nederlandse verkooplijsten:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alanis Morissette in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 stond Alanis Morissette met vier nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Ironic stond op plek 670.

NPO Radio 2 Top 90's

NPO Radio 2 staat van 7 t/m 11 november volledig in het teken van de jaren ’90. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 90’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie