Programma

Hoe weet je dat jouw verkoudheid geen corona is?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weet je dat jouw verkoudheid geen corona is?

Het coronavirus verspreidt zich steeds verder. Hoe weet je dat jouw verkoudheid geen virus is? Frank en Wouter bellen huisarts Rutger.

Inmiddels is het coronavirus ook in Nederland vastgesteld. Volgens recente cijfers zijn op dit moment meer dan 1000 mensen besmet met het virus. Daarvan zijn 24 patiënten overleden. Er worden steeds strengere maatregelen getroffen, waaronder sinds op 15 maart bekendgemaakt het sluiten van alle scholen en horecagelegenheden. Hoe herken je het verschil tussen een gewone verkoudheid en het virus?

Lijkt op gewone griep

Om antwoord te vinden op die vraag belden Frank en Wouter eerder deze week met huisarts Rutger Verhoeff: "Er zijn een paar symptomen waar je aan moet voldoen. Allereerst koorts en luchtwegklachten. Die kunnen gepaard gaan met benauwdheid en verkoudheid." Deze symptomen komen echter ook voor bij een gewone griep. Wouter vraagt zich af of je het verschil tussen de twee kan merken. "Nee, want het zijn dezelfde verschijnselen. Een belangrijke voorwaarde is dat je een risicogebied hebt bezocht of in contact bent geweest met iemand die bewezen corona heeft. Anders is het waarschijnlijk gewoon een verkoudheidje."

Wat moet ik doen?

Bij twijfel, bel naar de huisarts. Daar werken ze via een protocol en de assistentes aan de telefoon weten precies wat ze moeten vragen. “Als een assistente vermoedt dat iemand echt het coronavirus heeft, kan zij ons huisartsen inschakelen en wij communiceren het door aan de GGD." Mocht je er een risico zijn dat je corona hebt, blijf dan thuis. Zo voorkom je dat je mensen met een slechte gezondheid in de wachtkamer aansteekt. "We willen niet dat mensen met een hart- of longziekte of zelfs baby's het virus oplopen. Bel ons dus en ga niet uit jezelf langs de dokter."

Moeten we in Nederland bang zijn voor corona? Beluister het hieronder:

Wat moet je doen bij coronavirus-klachten?

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem en Jeroen elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur met Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie