Programma

Stevies muze Syreeta

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevies muze Syreeta

Muzes inspireren artiesten soms tot het maken van prachtige liedjes. Dit keer zetten we daarom Syreeta in het zonnetje, de muze van Stevie Wonder.

Samen liedjes schrijven

Syreeta en Stevie ontmoetten elkaar als Motown-collega's. Syreeta wordt liedjesschrijver op Stevies aanraden. 'It's A Shame' door The Spinners is hun eerste samenwerking als songwriters.

Samen zingen

Syreeta zingt vervolgens ook op Stevies platen als achtergrondzangeres, bijvoorbeeld op "Signed, Sealed, Delivered (I'm Yours)".

Trouwen

Syreeta en Stevie trouwen, na een jaar lang flirten, in september 1970 met elkaar.

stevie&syreeta03.jpg

Een album voor Stevie

Stevie Wonders persoonlijke album 'Where I'm Coming From' schrijven de twee geheel samen, in dezelfde periode dat ze trouwen. In de hit 'If You Really Love me' horen we Syreeta als co-leadvocal.

Twee albums voor Syreeta

Als getrouwd stel nemen Stevie en Syreeta haar debuutalbum 'Syreeta' op. Het zou haar lievelingsalbum blijven:

albujmdebuut.jpg

"Toen we het album opnamen hadden we wat problemen in ons huwelijk. We trouwden jong en niemand gaf ons een handleiding. Voor mij ging het album over de hoop dat we ons huwelijk zouden kunnen redden. Veel van wat ik zing komt voort uit dat gevoel."

c__2_.jpg

Als de twee de opnames van Syreeta's tweede album 'Stevie Wonder presents: Syreetah' starten, is hun huwelijk al over. Het heeft in totaal achttien maanden geduurd.

'Dat hele album was een proces van heling en balans voor ons', zegt Syreeta daarover. 'We ware aan het scheiden en namen tegelijk een album op dus elk nummer gaat over de situatie waarin we toen zaten.'

full_00602498623565.jpg

Syreeta na Stevie

Syreeta trouwt in totaal drie keer en krijgt vier kinderen met haar derde echtgenoot.

Ze overlijdt in juli 2004 aan de gevolgen van een hartstilstand, veroorzaakt door de bestraling die nodig is omdat ze borstkanker heeft.

Syreeta laat in totaal zes Motown albums achter en behalve de opnames met Stevie Wonder nog een aantal hits. De mooiste blijven misschien wel die met Stevie, mede vanwege het verhaal erachter:

Ster advertentie
Ster advertentie