Programma
PowNed

CHIC dealde voor het succes met flinke tegenslagen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CHIC dealde voor het succes met flinke tegenslagen

CHIC heeft te maken met tegenslagen voordat ze uitgroeien tot een van dé grootste namen binnen het discotijdperk.

Tijdens de uitzending van DagNacht brengt Desiree een ode aan Bernard Edwards. Hij is één van de medeoprichters van de Amerikaanse discoformatie CHIC. Begin jaren zeventig werkt Bernard Edwards in een postkantoor in New York. Hij werkt daar samen met de schoonmoeder van, de dan nog onbekende, Nile Rodgers. Nadat de twee met elkaar in contact worden gebracht, richten ze de rockband The Boys (later The Big Apple Band) op. Ondanks hun talent lukt het ze niet om een platencontract te bemachtigen. Platenmaatschappijen haken af zodra ze erachter komen dat de bandleden zwart zijn; in de jaren zeventig heerst er een groot taboe op zwarte artiesten die rockmuziek spelen.

Dance, Dance, Dance

Het muzikale duo geeft niet op, en besluit dan maar een discoformatie op te richten. In 1977 brengen ze hun debuutsingle Dance, Dance, Dance uit, onder de naam CHIC. Het wordt een hit en scoort hoog in de Amerikaanse hitlijsten. Een jaar later brengt de groep het succesvolle album C'est Chic uit, met daarop de discoklassieker Le Freak. Een enorm succes, waar meer dan zes miljoen singles van zijn verkocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Einde van het discotijdperk

De populariteit van de groep begint in de jaren tachtig te dalen, mede dankzij de Disco Sucks beweging komt het einde van het discotijdperk in zicht. In 1984 besluit het duo dan ook een punt achter CHIC te zetten. Ze blijven beiden wel actief in de muziekwereld. Rodgers en Edwards produceerden afzonderlijk platen voor een groot aantal artiesten waaronder Diana Ross, David Bowie en Duran Duran.

CHIC reünie

De groep komt in de jaren negentig weer samen voor een CHIC reünie, en touren over de hele wereld. Deze loopt alleen niet goed af. Tijdens een concert in Japan laat Bernards weten zich niet lekker te voelen. Na het optreden trekt hij zich terug in zijn hotelkamer. Daar treft Nile Rodgers hem een paar uur later aan. Bernards Edwards blijkt op 43-jarige leeftijd in Tokio te zijn overleden aan een longontsteking.

Na de dood van Edwards blies Nile Rodgers CHIC nieuw leven in. Hij treedt af en toe weer op met de band.

Bekijk het fragment uit de uitzending van DagNacht hieronder:

Je hoort Desiree van der Heiden van dinsdag tot en met vrijdag tijdens DagNacht tussen 03.00 en 06.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie