Programma

Erik Scherder: 'Dansen beschermt tegen ouderdomsziektes'

  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder: 'Dansen beschermt tegen ouderdomsziektes'

Dansen is goed voor je en dan vooral voor de hersenen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt wanneer de voetjes van de vloer gaan.

Als je gaat dansen gebruik je je hele lijf, maar bovenal ook je hoofd. Al je bewegingen worden immers vanuit je schedelpan gecoördineerd. Zo helpt dansen tegen depressies en heeft het zelfs een effect op ziektes als Alzheimer en Parkinson. In De Wild In De Middag vertelt Erik Scherder wat de voordelen van dansen zijn, behalve dat het ontzettend leuk is om te doen.

Foxtrot tot hiphop

Scherder doet zijn bevindingen in de tv-special Het Dansende Brein. Hij maakt het programma met Ludwigs Ballroom Band, die gespecialiseerd is in walsen, foxtrots en de chachacha. Toch maakt het dansgenre niet zoveel uit, volgens de neuropsycholoog. “Er zijn ook heel leuke studies gedaan naar hiphop en naar ballet”, stelt hij. “Het is een fantastische inspanning, plus het feit dat het op muziek gebeurt. Wat wil je nou nog meer?”

Cognitieve reserves

Dansen maakt je vrolijk en het houdt je gezond, zeker als je het met grote regelmaat doet. “We zien bij mensen die hun hele leven gedanst hebben dat ze een grote cognitieve reserve opbouwen en dus langer beschermd worden tegen ouderdomsziektes”, legt Scherder uit. “We zien bij mensen die kwetsbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan Parkinson of dementie, dat zelfs daar - of juist daar - het ritmische bewegen kan helpen om makkelijker te bewegen, maar ook om de stemming te bevorderen om weer goede momenten door te maken in een ziekte waarbij niet zoveel goede momenten meer zijn vaak.”

Waar is dansen nog meer goed voor?

Kijk Het Dansende Brein terug

Heb je Het Dansende Brein gemist? Kijk de uitzending terug via NPO Start.

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie