Programma
PowNed

Vakantie vieren goed voor je hersenen? Erik Scherder legt uit

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie vieren goed voor je hersenen? Erik Scherder legt uit

Het weer van de afgelopen weken zou je bijna op het verkeerde been zetten, maar we bevinden ons toch echt middenin de zomer. Veel mensen gaan op vakantie of komen net terug, maar er is natuurlijk ook de groep die onvermoeibaar doorwerkt. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt uit of dat wel goed is voor je hersenen.

Regelmatig vakantie nemen om even op te laden. Veel mensen leven er weken of zelfs maanden naartoe. Volgens Scherder is zo’n vakantie een goede manier om even op te laden als je een inspannende of stressvolle baan hebt. "Alleen je moet je natuurlijk voortdurend realiseren dat het helemaal eruit stappen niet meteen altijd tot oplossingen leidt."

Uit de ratrace

Na een periode hard werken languit op een strandbedje neerploffen, zorgt er volgens de neuropsycholoog niet altijd voor dat je gemoedstoestand erop vooruit gaat. "Mensen komen opeens uit hun ratrace, liggen op het strand en krijgen dan toch een beetje last van somberheid, of worden een beetje angstig."

Als je net je reis naar Spanje, Kroatië of andere bestemming hebt geboekt, hoef je nu niet meteen te annuleren. Volgens de hoogleraar kun je de door hem omschreven vakantieblues tackelen door bezig te blijven. "Het grappige is juist dat als je bezig blijft met bepaalde dingen, dat je die netwerken in je brein activeert die juist controle houden over dingen als een beetje somberheid of angsten", vertelt Scherder. "Door weer dingen te gaan doen, activeer je weer diezelfde netwerken die jou ook controle geven over de wat meer negatieve gevoelens, waardoor je ook dat hele goede gevoel terugkrijgt."

Creativiteit en nieuwe ideeën

En er even tussenuit piepen heeft natuurlijk ook voordelen. Rust nemen zorgt er volgens de neuropsycholoog voor dat je default mode network geactiveerd wordt. "Dat is het netwerk voor creativiteit, voor problemen oplossen, voor nieuwe ideeën."

Benieuwd naar het hele gesprek? Hieronder kun je het fragment terugluisteren:

Zijn je hersenen echt weleens toe aan vakantie? We vragen het Erik Scherder

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie