Programma

Linkshandigendag

  1. Nieuwschevron right
  2. Linkshandigendag

Ben je linkshandig? Dan is vandaag jouw dag! Waarom mensen linkshandig zijn is nog steeds niet bekend, maar wat heb je er nou precies aan?

Verrassingseffect

"In de sport hebben linkshandigen een voordeel. Vooral bij sporten zoals tennis en waterpolo. De tegenstander is over het algemeen gewend om tegenover een rechtshandige speler te staan, dus je hebt een verrassingseffect", vertelt Sander Reijn, initiatiefnemer van de Linkshandigen Dag Nederland, in Gijs 2.0. "Je komt dan vanuit een hele andere hoek."

Onrein en duivels

Linkshandig zijn heeft helaas niet alleen maar voordelen. Zo zijn veel producten nu eenmaal gemaakt voor rechtshandigen en wordt het niet overal ter wereld geaccepteerd. "Er zijn culturen waarin linkshandige worden gezien als onrein, zwak, slecht of duivels."

Mythen

Linkshandigheid is een dankbaar onderwerp van onderzoekers, maar door het grote aantal onderzoeken zijn er veel tegenstrijdige uitkomsten. Zo zouden linkshandigen slimmer zijn, juist dommer, eerder dood, creatiever of totaal hetzelfde als rechtshandigen. Wat er waar is en wat niet, is dus nog steeds onduidelijk.

Maar kun je nou beter links- of rechtshandig zijn? Beluister het fragment uit Gijs 2.0.

Ster advertentie
Ster advertentie