NPO Radio 2 Top 2000

Michael Stipe neemt Losing My Religion van R.E.M. bijna volledig naakt op

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Michael Stipe neemt Losing My Religion van R.E.M. bijna volledig naakt op

De opnames van Losing My Religion verliepen niet zonder slag of stoot. Leadzanger Michael Stipe neemt het nummer uiteindelijk bijna volledig naakt op.

Losing My Religion groeit uit tot misschien wel de grootste hit van R.E.M. Het nummer behaalt onder andere in Nederland de hoogste positie in de Top 40. Het was nog een hele klus voor band om dit nummer op te nemen.

Onbeantwoorde liefde

Michael Stipe legt in de Top 2000 a gogo uit dat Losing My Religion over een ander onderwerp gaat dan misschien voor de hand ligt: "Het nummer gaat totaal niet over geloof, maar over onbeantwoorde liefde. Daar wilde ik graag iets over schrijven. Wat ik het spannendst vind, is dat je nooit weet of degene die je leuk vindt jou ziet staan of zelfs maar weet dat je bestaat." De track betekent veel voor de voormalig R.E.M.-zanger: "Die intense, oprechte emotie heeft zijn weg gevonden naar de beste muziek die onze band me ooit gegeven heeft."

Bassist Mike Mills over de melodie: "Peter schreef het nummer op mandoline. Zijn melodie was zo mooi dat ik iets zocht om het steviger te maken. Maar het moest ook eenvoudig en toegankelijk zijn."

Quote

Ik heb het nummer bijna volledig naakt ingezongen. Toen ik klaar was, liep ik weg.

Michael Stipe

Niet gemaakt voor radio

Een typisch radiovriendelijk nummer heeft een pakkend refrein, is niet te lang en bevat een toegankelijk hoofdinstrument. Losing My Religion was alles behalve dat. Toch wilde het platenlabel het nummer als leadsingle voor het album Out of Time gebruiken. De bandleden van R.E.M. vonden het een geweldig idee. "Het slaat nergens op", zegt Mike Mills. "Het duurt vijf minuten zonder refrein met een mandoline als hoofdinstrument. Perfect voor R.E.M., want we gaan graag tegen alle regels in."

Stipe zingt het nummer bijna volledig naakt in

Stipe ergert zich tijdens de opnames van Losing My Religion aan de technicus: "Het moest vanuit het hart komen. De geluidstechnicus was nogal slaperig. Ik was opgefokt." Stipe is er op dat moment helemaal klaar mee: "Ik had het heet, omdat ik me druk maakte. Dus kleedde ik me uit. Ik heb het nummer bijna volledig naakt ingezongen. Toen ik klaar was, liep ik weg."

Wil je weten hoe de muziekvideo tot stand is gekomen? Bekijk dan de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Losing My Religion' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

>> KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN <<

Ster advertentie
Ster advertentie