Programma

Johnny Cash trad op voor tweeduizend criminelen

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Cash trad op voor tweeduizend criminelen

Als artiest wil je met je comeback een verpletterende indruk achterlaten. Johnny Cash lukte dit zonder meer, want toen hij in '68 terugkeerde op het podium was dat in de Folsom Prison vlakbij Californië.

Cash stond erom bekend graag op te komen voor minderheden en wilde, in combinatie met zijn comeback, graag optreden in de gevangenis. Zijn platenlabel stond daar echter in eerste instantie niet achter. Zijn producer Bob Johnstone weet uiteindelijk de platenfirma over te halen. In 1968 treedt Cash op in de Folsom Prison. Hij brengt onder andere 'Folsom Prison Blues' ten gehore.

'I just shot a man in Reno'

Hij schreef het nummer jaren eerder nadat hij film Inside The Walls Of Folsom Prison zag. "Ik ging zitten met pen en papier en probeerde me voor te stellen wat de ergste reden zou zijn om een ander te vermoorden." Uit die gedachte ontstond de iconische songtekst "I shot a man in Reno just to watch him die". Het nummer zorgde ervoor dat Cash in veel gevangenissen werd uitgenodigd om te spelen. Zo ook in de Folsom State Prison.

At Folsom Prison

Het optreden in de Folsom Prison was overigens niet het eerste optreden van Cash in een gevangenis. Zo speelde hij in 1957 in de Huntsville State Prison en in 1958 in San Quentin State Prison. Er zijn geen beelden van zijn optredens in Folsom Prison, maar het werd wel opgenomen en gebundeld voor een album. At Folsom Prison leidde tot een opleving van de populariteit van de countryzanger. Dat kwam voor Cash goed uit, want zijn laatste hit 'I Walk The Line' scoorde hij tien jaar eerder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

San Quentin

Van het optreden in de San Quentin State Prison zijn echter wel beelden. Ook van dit optreden is een album gemaakt genaamd At San Quentin. Dit was de tweede in een rij van gevangenisalbums. In 1973 bracht hij På Österåker uit, opgenomen in de gelijknamige Zweedse gevangenis en in 2003 wordt net na zijn overlijden A Concert Behind Prison Walls uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie