Programma

Guido Weijers vraagt actie vanuit Den Haag na testevenement: 'Anders is het voor niks'

  1. Nieuwschevron right
  2. Guido Weijers vraagt actie vanuit Den Haag na testevenement: 'Anders is het voor niks'

Guido Weijers staat morgen na lange tijd weer voor een gevulde theaterzaal. Het optreden maakt deel uit van een reeks testevenementen die moet zorgen voor meer vrijheid. "Als de uitslag goed is, dan vind ik ook wel oprecht dat ze er in Den Haag wat mee moeten doen. Anders is het alsnog voor niks.”

De theaters zijn al lange tijd dicht en de entertainmentbranche heeft het door de coronacrisis zwaar te verduren. Veel muzikanten, acteurs, comedians en andere kunstenaars zitten al maanden thuis, zonder perspectief. Wanneer kunnen zij weer het podium op?

Een antwoord op die vraag is mogelijk makkelijker te geven na een reeks testevenementen, waaronder een voorstelling van Guido Weijers. Het Beatrix Theater in Utrecht vormt morgen het decor voor zijn terugkeer op het podium. Vijfhonderd mensen komen kijken naar Weijers' Masterclass Geluk. En hoewel de comedian blij is dat uitgerekend hij morgen weer het podium op mag, is hij van mening dat het bij dit testevenement eigenlijk niet om hem draait. "Het gaat mij vooral om iets voor elkaar te krijgen voor de theaters in Nederland en voor de hele evenementenbranche."

Gesprek met Hugo de Jonge

Bezoekers die deelnemen aan het experiment mogen morgen weer voor heel even ruiken aan een zo normaal mogelijk theaterbezoek. De deelnemers worden vooraf getest en mogen binnen veel coronamaatregelen loslaten. Zo mag een deel de mondkapjes af, wordt de 1,5 meter niet gehandhaafd en mogen mensen zelfs weer naast elkaar zitten. “We proberen binnen de regels steeds meer te gaan stretchen. En te kijken of die regels binnen het theater uberhaupt wel nodig zijn", aldus Weijers.

Het is niet helemaal toevallig dat juist Weijers op het podium staat tijdens het testevenement. Hij maakt zich al langere tijd hard voor perspectief voor de branche. De comedian schreef zelfs een brief naar demissionair minister-president Mark Rutte, al kwam daar weinig reactie op. Wel sprak hij voorafgaand aan dit testtraject met Hugo de Jonge over het belang van de testevenementen. Hij had een duidelijke boodschap voor de demissionair minister van Volksgezondheid. “Als de uitslag goed is dan vind ik ook wel oprecht dat ze er in Den Haag wat mee moeten doen. Anders is het alsnog voor niks.”

Beluister het hele gesprek tussen Emmely de Wilt en Guido Weijers hier:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie