Programma

Waarom Africa van Toto een klassieker is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Africa van Toto een klassieker is

De muziek van Toto wordt niet altijd op waarde geschat, maar laten we eerlijk zijn: Africa is gewoonweg enig in zijn soort, omdat de sound niet na te bootsen is.

Thriller

Toto is één van die bands waar je ofwel van houdt, of je hebt er een enorme afkeer van. Maar de kwaliteiten van de muzikanten werden wel degelijk door hun collega's onderschreven. Ga maar na: producer Quincy Jones huurde de band in om het gros van Michael Jacksons Thriller in te spelen en de zanger kreeg ook nog het heerlijke Human Nature cadeau.

Geen twijfel mogelijk

Iedereen vindt iets anders bij Toto-nummers. Je vindt I'll Be Over You ontzettend pathetisch of misschien raakt het precies de juiste snaar. De één vindt Hold The Line veel te gelikt, de ander haalt er inspiratie uit en bij de arenarocker Stop Loving You gaat bij sommigen de radio harder en bij anderen de radio uit. Toch is er één liedje waarvan fans en criticasters het erover eens zijn dat het een klassieker van jewelste is: Africa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marimba's en kalimba's

Wat maakt Africa nou zo'n klassieker? Nou, alleen dat intro al. De prettig kabbelende percussie die de plaat inleidt wordt opgevolgd door synthesizers die klanken van marimba's en kalimba's nabootsen. De diverse ritmes door elkaar geven de plaat zijn unieke vibe. De hoofdmelodie wordt gespeeld op een analoge Yahama CS-80, die Toto ook gebruikt voor de synthesizersolo op Rosanna. Percussionist Lenny Castro speelt op de conga's en Eagles-lid Timothy B. Schmit verzorgt samen met Steve Lukather de gitaarpartijen.

Naïeve bewondering

De andere reden waarom Africa absoluut als een klassieker gezien mag worden, is vanwege het gevoel dat het bij je oproept. Nog los van enige herinneringen, weet Toto een nostalgisch sfeertje te scheppen. Tevens rept de tekst van een naïeve bewondering voor een werelddeel dat je alleen kent uit de atlas en van de documentaires over leeuwen en luipaarden.

Pak vaatwastabletten

Schrijvers David Paich en Jeff Porcaro nemen wel wat literaire vrijheden met de tekst, maar eigenlijk maakt dat niks uit, want al zingen de heren van Toto over een pak vaatwastabletten: Africa heeft een unieke sound die geen enkel ander nummer dat je kent heeft. Denk er maar eens een minuutje over na...

Weet je een ander nummer dat net zo klinkt?

Crank it up!

Toto heeft dat ongrijpbare gevoel dat je krijgt bij Africa nog wel proberen te vangen met Mushanga, dat een vergelijkbaar thema en ritmepatroon heeft, maar het klinkt tóch anders. Zelfs Toto kan geen tweede Africa maken. Ga even onderuit zitten of liggen en luister nog eens goed naar die fijne klassieker. "Cranking up the Toto!", zou J.D. uit Scrubs zeggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie