Programma
PowNed

Black krabbelde na een leven vol ongeluk weer op met Wonderful Life

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Black krabbelde na een leven vol ongeluk weer op met Wonderful Life

1987 was het jaar dat het leven van Colin Vearncombe, beter bekend onder zijn artiestennaam Black, compleet veranderde. Na een periode vol ongeluk breekt hij door met het voor hem sarcastische nummer Wonderful Life.

De Britse singer-songwriter zit halverwege de jaren 80 diep in de put, hij heeft een aantal auto-ongelukken overleefd, hij is ontslagen door zijn platenlabel, zijn huwelijk is gestrand en hij is daardoor ook nog dakloos geworden. Het zat niet mee in het leven van de dan nog maar 25-jarige Black. Met het beetje geld dat hij nog heeft, kan hij amper melk en brood kopen. Als hij op een dag terugkomt van de supermarkt, besluit hij een liedje te maken. Binnen tien minuten ontstaat er een nummer genaamd Wonderful Life. Een sarcastische knipoog naar het niet zo heel geweldige leven van Black. Hij vertelt over de tekst: “Ik was eigenlijk ironisch, maar de meeste mensen namen het serieus.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij brengt het liedje uit in 1985, maar het komt niet eens in de hitlijsten terecht. Na deze grote domper vindt Black gelukkig een nieuwe platenmaatschappij die wel met hem wil werken. In 1987 komt hij met het nummer Sweetest Smile, dat een bescheiden hit werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorbraak

Het uitbrengen van Sweetest Life was niet het enige dat Black blij maakt, zijn platenlabel besluit namelijk zijn nummer Wonderful Life opnieuw uit te brengen. Het nummer verschijnt op het gelijkmatige debuutalbum uit 1987. Deze keer wel met succes, hij wordt hiermee in een klap beroemd. Black vindt zichzelf terug in verschillende hitlijsten in Europese landen, waaronder ook Nederland.

Door deze hit kan Black zijn leven weer opnieuw gaan opbouwen. Het popsterrenbestaan bleek toch niet helemaal weggelegd voor de singer-songwriter, die ver weg blijft van het seks, drugs en rock & roll leven. Het lukt hem ook niet meer om het succes van Wonderful Life te evenaren, maar hij blijft wel altijd muziek maken. Tot hij in 2016 weer in een zwaar auto-ongeluk terechtkomt, en hierdoor in coma belandt. Uiteindelijk overlijdt Black op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen hiervan.

Tijdens DagNacht wierp Martine ten Klooster tijdens Ode aan een Dode een blik op het leven van Black. Bekijk het item hieronder:

DagNacht

Je hoort Desiree van der Heiden van dinsdag tot en met vrijdag tijdens DagNacht tussen 03.00 en 06.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie