Programma

René heeft terminale kanker en deelt zijn levensles: 'Ga genieten'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. René heeft terminale kanker en deelt zijn levensles: 'Ga genieten'

Iedere nacht spreekt Desiree in Waarom Ben Je Hier Om Half 4? allerlei nachtbrakers. Vandaag wordt ze gebeld door terminale kankerpatiënt René. Hij heeft niet lang meer te leven, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn levenslessen te delen.

René (68) heeft na een gevecht van 2 jaar en 9 maanden niet lang meer te leven. Hij heeft terminale longkanker hij merkt dat zijn gezondheid snel achteruitgaat. "Vandaag hebben we besloten om een bed in de woonkamer te zetten, omdat het lopen zó zwaar wordt dat ik verzorgd moet worden door de thuiszorg. Dus dit is heel heftig eigenlijk."

Wakker liggen

Het is zeker niet de eerste tegenslag die hij aan het einde van zijn ziektebed voor de kiezen krijgt. 43 jaar lang had René zijn eigen rijschool, maar nu moet hij, op advies van de huisarts, toch de handdoek in de ring gooien. "Ik haalde er energie uit, maar het kost me nu ook veel te veel energie", vertelt hij.

Zijn onzekere toekomst zorgt ervoor dat René 's nachts vaak wakker ligt. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren dadelijk, wat mijn einde is, dat is het moeilijke. Als ik dan af en toe in een zware hoestbui terechtkom, dan denk ik: oh nee", vertelt hij. "En ergens hoop ik ook, omdat ik toch weet dat ik helemaal uitbehandeld ben, dat het heel snel stopt. Dat ik niet te veel hoef te lijden dan."

Bucketlist

Een bucketlist had René nooit, maar zijn ziekte deed hem wel beseffen dat hij nog een aantal dingen wilde doen. Daarom hield hij onder andere een inzamelingsactie voor een Thaise dierenopvang, waar hij in 2017 een tijdje vrijwilligerswerk deed.

"Mijn dood, ik wilde dat dat nog iets ging betekenen in het leven van iets anders. En dat zijn dan olifanten en tijgers die daar geweldig opgevangen worden. En daar heb ik nog een donatie-actie voor gehouden en 4.500 euro opgehaald. Gewoon bij vrienden en kennissen."

'Geniet!'

Met 68 jaar heeft René een hoop levenservaring opgedaan. Zijn belangrijkste levensles? "Ga genieten van het leven. En niet zeggen: 'Oh weet je wat, dat gaan we morgen wel bespreken.' Nee, maak elkaar wakker en ga dat nu bespreken.

Wacht niet, want bij mij zie ik dat ik - met 68 jaar, heel hard gewerkt altijd, met heel veel plezier - en nu is het voor mij gewoon klaar. Het is afgelopen. Ik had meer moeten genieten. Geniet!

Video niet beschikbaar

DagNacht

Je hoort DagNacht van dinsdag tot en met vrijdag van 03.00 tot 06.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie