Programma

Mark fotografeerde álle Chinees-Indische restaurants in Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Mark fotografeerde álle Chinees-Indische restaurants in Nederland

Alle Chinees-Indische restaurants in Nederland fotograferen. Het begint als grap, maar voor journalist Mark van Wonderen wordt het al snel een serieuze zaak. Gijs belt met de man achter het bijzondere project.

Van grap naar boek

De Chinees-Indische restaurants verdwijnen langzaam maar zeker uit ons straatbeeld, terwijl de all-you-can-eat-ketens en sushibars aan een opmars bezig zijn. Het houdt journalist Mark van Wonderen bezig. Hij deelt op zijn Twitterpagina af en toe een plaatje van een Chinees-Indisch restaurant en krijgt daar zo veel enthousiaste reacties op dat hij het al snel als serieus project beschouwt. Hij besluit om alle 1090 restaurants in Nederland op camera vast te leggen en de foto's te bundelen in een boek.

Cultureel erfgoed

In Gijs 2.0 wordt gebeld met Van Wonderen. Gijs wil eigenlijk maar één ding van de fotograaf weten: waarom?! "Daar heb ik ook heel lang over nagedacht. En ik weet het zelf ook nog steeds niet", zegt Mark. Hij vindt het zonde dat de restaurants steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen: "Het is een soort nostalgie. De restaurants zijn Nederlands cultureel erfgoed." Van Wonderen heeft met Google Maps alle Chinese restaurants in kaart gebracht en is toen op pad gegaan: "Ik stapte in de auto, stopte bij een restaurant om een foto te maken en ging meteen weer door." Het gaat Mark niet om het eten of om het interieur. De fotograaf is echt alleen geïnteresseerd in de buitenkant: "Als je er eentje van binnen hebt gezien, dan heb je ze allemaal gezien."

Luister het hele gesprek hier terug:

Mark heeft passie voor Chinees-Indische restaurants en fotografeerde ze allemaal

Bekijk hier twee foto's die door Mark werden geschoten:

Gijs 2.0
Dj: Gijs Staverman
Elke werkdag 12:00 - 14:00

Foto omslag: Mark van Wonderen

Ster advertentie
Ster advertentie