Programma

Het verhaal achter 'Sweet Caroline'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sweet Caroline'

Op 24 januari viert Neil Diamond zijn 78e verjaardag. De Amerikaanse zanger en tekstschrijver is bekend van nummers als 'Beautiful Noise', 'I Am... I Said' en natuurlijk zijn grootste hit 'Sweet Caroline'.

Kleine Caroline

In 1969 brengt Neil Diamond 'Sweet Caroline' uit. Het idee voor het nummer ontstaat wanneer Neil een foto ziet van Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy. Op deze afbeelding zit Caroline op haar pony. Neil vond dit beeld zo onschuldig en mooi, daar moest wel een liedje uit voortvloeien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Het was een onschuldige en mooie foto. Ik voelde meteen dat er een lied in zat.

Neil Diamond

Voor Marcia

​Maar dat voortvloeien duurde even. Pas een paar jaar later schrijft Neil het liedje in een hotel in Memphis. Binnen een uurtje staat het op papier. Caroline en Neil ontmoeten elkaar pas voor het eerst in 2007 tijdens haar verjaardagsfeest. Pas toen heeft Diamond aan Kennedy verteld dat zij de inspiratiebron was voor zijn grote hit: "'Sweet Caroline' is waarschijnlijk het grootste, belangrijkste nummer van mijn carrière en ik moest Caroline bedanken voor de inspiratie. Ik ben blij dat ik het haar heb verteld. Ik was eerst bang dat ik haar in verlegenheid zou brengen, maar ze bleek er heel blij mee te zijn", aldus Diamond.


Toch over een andere dame?

Toch loopt het verhaal weer een beetje anders. In 2014 biecht Neil op dat het nummer eigenlijk helemaal niet geschreven is voor Caroline. In het Amerikaanse tv-programma Today legt hij uit dat hij het heeft geschreven voor zijn toemalige vrouw Marcia. De naam van Neils tweede vrouw past echter niet in de compositie van het liedje, want er moest een naam met drie lettergrepen in het lied komen. Hier kwam de naam en eerste inspiratiebron goed van pas. ‘Sweet Caroline’ is geboren!

Luister hieronder naar het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Sweet Caroline' van Neil Diamond staat op nummer 319 in de Top 2000.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie