Programma

Voorzitter COC roept op tot meer acceptatie van lhbti+'ers: 'Geweld wordt harder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter COC roept op tot meer acceptatie van lhbti+'ers: 'Geweld wordt harder'

De afgelopen weken is de lhbti+-gemeenschap meermaals slachtoffer geweest van geweldsincidenten. COC Nederland riep daarom zaterdag op de regenboogvlag buiten te hangen uit solidariteit met de gemeenschap. Emmely de Wilt belt met voorzitter Astrid Oosenbrug.

"Al die woorden van haat die lijden uit eindelijk ook tot daden van haat. Dus laat alsjeblieft de woorden van liefde uiteindelijk leiden naar nog meer liefde", vertelt Oosenbrug in Het Oor Wil Ook Wat.

Klaar met het geweld

"Het is gewoon klaar", zegt de COC-voorzitter naar aanleiding van het geweld tegen de lhbti+-gemeenschap. "Vorige week werden we eigenlijk opgeschrikt omdat de medewerkers van een dragbar in Groningen in elkaar zijn geslagen. Vervolgens zagen we dat gewoon totaal niet opgetreden wordt tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions. En in Eindhoven vonden ze het nodig om een groep lhbti+-tieners te bedreigen en uit te schelden, en ook de vlag van gevel af te rukken en ook nog even in de fik te steken."

Het zijn geen opzichzelfstaande incidenten, weet Oosenburg. Het aantal aangiften stijgt al een tijd: 10 jaar geleden waren het er nog zo'n 1.300 per jaar, inmiddels is dat opgelopen tot 2.500. Volgens de voorzitter van COC Nederland is dat nog maar het topje van de ijsberg. "Maar wat we vooral zien, en dat baart mij echt ongelooflijk veel zorgen, is dat het geweld gewoon veel harder wordt", vertelt ze. "Wie gaat er nou een groep lhbti+-jongeren aanvallen?"

Voorleesmiddag

Vorige week ging het ook mis tijdens een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens. In aanloop naar het evenement ontving het theater bedreigingen en ook online was het raak. "Te bizar voor woorden", noemt de COC-voorzitter de ophef rondom het voorlezen door dragqueens. "Als een kind wordt voorgelezen door iemand die verkleed is als Assepoester, daar wordt je kind toch ook geen assepoester van? Ik snap gewoon die angst niet. Kinderen zijn echt gewoon nooit te jong om te leren dat je elkaar moet respecteren, wie je ook bent en op wie je ook verliefd wordt."

Mensen moeten zich volgens Oosenburg realiseren dat drag een kunstvorm is. "Dat anderen daar iets anders bij bedenken dat zegt iets over die andere mensen. Kinderen vinden het geweldig."

Regenboogvlag

Juist het uithangen van de regenboogvlag moet laten zien dat het geweld tegen de lhbti+-gemeenschap moet stoppen. "Dus ik ben heel blij met al die solidariteit, ook al roepen sommigen dat het een symbool is. Nou laat het symbool maar zien, want schijnbaar zijn de mensen zo bang voor zo'n vlag dat ze hem ook nog even in de fik moeten steken of van de gevel af moeten rukken. Dus kom maar op!"

Bijna 70 gemeenten en provincies hebben zich bij de belangenorganisatie aangemeld. Oosenburg ontvangt veel foto's van mensen die de vlag ophangen en dat sterkt haar. "Soms denk je door die kleine luide vocale groep ultraconservatieve mensen dat heel Nederland zo denkt. Maar ik krijg zoveel steun en met mij al onze jongeren alle COC 's door het hele land heen", zegt ze. "Ik geloof veel meer in de liefde dan in de haat. En ik zie maar weer vandaag: liefde prevaleert gelukkig nog steeds in Nederland boven die kleine groep."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie