Programma

Rufus Wainwright verwerkt afkeer tegen Amerika in nummer 'Going To A Town'

  1. Nieuwschevron right
  2. Rufus Wainwright verwerkt afkeer tegen Amerika in nummer 'Going To A Town'

Rufus Wainwright schreef het nummer 'Going To A Town' als protestlied tegen voormalig president George W. Bush. Volgens hem heeft hij veel schade toegebracht aan de Verenigde Staten.

Een jaar geleden bracht Leo Blokhuis een bezoek aan de muzikant Rufus Wainwright om te praten over zijn hit 'Going To A Town'. Wainwright weet nog goed waar hij het nummer schreef. In de tijd dat Amerika Irak binnenviel verhuisde Rufus naar Berlijn. Hij wilde op een plek zijn die totale verwoesting al had meegemaakt. Hij trok in bij zijn huidige man Jorn Weisbrodt, waar hij 'Going To A Town' schreef. "Ik wilde naar Berlijn om iets hips te maken, iets als 'Underground' van David Bowie of iets soortgelijks van wat Lou Reed maakte", vertelt hij. Maar dat liep totaal anders. Zijn grootste inspiratie was Mina, de Italiaanse popster. "Ik wilde een soort Italiaans melodrama creëren, eentje die wel werkte." Zo ontstond 'Going To A Town', de eerste single van het album Release The Stars.

'I am so tired of America'

Destijds schreef Rufus het nummer als protestlied tegen George W. Bush, die volgens hem veel schade toebracht aan de Verenigde Staten. Dat is terug te horen in de belangrijkste regel: 'I am so tired of you America'. Maar volgens zijn de problemen alleen maar verergerd in de afgelopen vier jaar van Trump. "Hij wakkert expres problematiek aan. Daardoor raken mensen verward en zien ze niet meer helder wat er echt speelt", aldus Rufus. "We zijn Amerika allemaal beu, zelfs Trump-aanhangers zijn er klaar mee. Die man is gewoon geschift en sleurt iedereen met zich mee." Toen hij president werd, las Rufus ergens dat als er een gek aan de macht komt, hij altijd als laatste overblijft. "Een krankzinnige weet je altijd een rad voor ogen te draaien. Niemand is bestand tegen waanzin en Trump is zo krankzinnig dat hij als laatste wil overblijven. Dus pas maar op." Inmiddels zijn de nieuwe verkiezingen bezig en moeten we afwachten of Trump tot het laatst overblijft.

Wat is de reden achter deze Amerika-haat? Bekijk de hele aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Rufus Wainwright stond in 2019 twee keer in de Top 2000, met 'Going To A Town' als hoogste notering op nummer 1523. Benieuwd hoe het nummer door de jaren heen is bewogen? Neem een kijkje in de statistieken.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie