Programma

Waar gaat 'Y.M.C.A' nu echt over?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar gaat 'Y.M.C.A' nu echt over?

Inmiddels is 'Y.M.C.A' een volkslied voor de homoseksuele community geworden, maar is dat altijd zo geweest?

De inspiratiebron

Het begint allemaal bij een uithangbord van Y.M.C.A dat niet begrepen, wordt door muziekproducer Jacques Morali. "Het is een plek waar je terecht kan als je nieuw bent in een stad en niet veel geld hebt", legt Randy Jones uit. Randy neemt in de band Village People de rol van cowboy op zich. Y.M.C.A staat officieel voor Young Men's Christian Association. Jacques Morali raakt geïnspireerd door de mensen en ontmoetingen die hij heeft en al snel besluit hij een nummer te schrijven. Binnen twintig minuten ligt het bekende lied op tafel.

Volkslied voor homo's

"Als je naar de tekst kijkt, zie je dat het helemaal niet homo-gerelateerd is. Het is ook nooit bedoeld geweest als volkslied voor de homo's. Wat Jacques Morali heeft willen zeggen, is een raadsel", vertelt Randy Jones. David Hodo, die de bouwvakker is in de groep, denkt daar anders over. "Het heeft sowieso een homoseksuele achtergrond. Daarbij is het album Village People, waar het nummer voor werd geschreven een van de meest homo-achtige albums ooit. Ik ben er van overtuigd dat Jacques gewoon het leven van de homo's binnen de Y.M.C.A wilde vieren."

Luister hieronder het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Interpretatie

"Het allerbeste van het nummer is dat je het kan interpreteren zoals je wilt", zegt David Hodo. "Ooit waren we te gast bij een Engels televisieprogramma en de presentatrice vroeg of het een homoseksueel lied was. Ik zei toen: 'Nee, het is een christelijk lied. Young Men's Christian Association. Ik bedoel: is het niet overduidelijk, lieverd?'"

De dansmoves

De welbekende bewegingen bij 'Y.M.C.A' worden niet door Village People zelf bedacht, maar door de kinderen in de American Bandstand. Dat was een muzikale televisieshow in de Verenigde Staten.. "Ze deden de dansjes en wij dachten: dat ziet er goed uit. We stoppen het er gewoon in", vertelt Ray Simpson, de politieman bij Village People.

Bekijk hieronder de aflevering van American Bandstand:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenraapsel

Village People is nogal een bont gezelschap en dat is precies de reden dat de bandleden ook bij elkaar zijn gekomen. "Ik werd als jonge jongen gevolgd door muziekproducers Henri Belolo en Jacques Morali, want ik viel nogal op. Ik was gekleed als indiaan, omdat mijn vader een volbloed indiaan is", vertelt Felipe Rose. Door de kleding en uitstraling van Felipe Rose komen Henri en Jacques op het idee om een zo divers mogelijke groep samen te stellen. Zo komen de karakters van cowboy, moterrijder, bouwvakker, soldaat, indiaan en politieagent samen en vormen ze Village People.

Foto omslag: Screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie