Programma

Meesterdrummer en afrobeatpionier Tony Allen (79) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Meesterdrummer en afrobeatpionier Tony Allen (79) overleden

Afrobeatlegende Tony Allen is donderdagavond 30 april overleden in zijn woonplaats Parijs. De meesterdrummer werd 79 jaar.

Zijn manager Eric Trosset liet aan Agence France-Presse weten dat Allen donderdagmiddag onwel werd en naar het ziekenhuis gebracht is. Daar is hij 's avonds overleden. De Nigeriaanse drummer was in de jaren zestig en zeventig drummer en muzikaal directeur in Fela Kuti’s groep Africa ’70.

Allen werd op 12 augustus 1940 geboren in Lagos, Nigeria. Hij begon pas met drummen op z'n achttiende, maar toen hij eenmaal de smaak te pakken had was al snel duidelijk dat hij zijn roeping gevonden had. Een paar maanden later, toen hij werkte als technicus voor een lokaal radiostation, liet hij zijn teleurgestelde ouders weten dat hij van plan was om beroepsmuzikant te worden.

Fela Kuti

Hij ontmoette Fela Kuti begin jaren 60, toen beiden in het live circuit van Lagos actief waren. Vanaf 1964 speelden ze samen, eerst in de stijl van de Amerikaanse jazz, en enkele jaren later begaven ze zich met meer Afrikaanse invloeden richting de 'highlife jazz'. In 1969 richtten ze de legendarische band Africa 70 op.

Was de charismatische zanger en saxofonist Fela het brein, drummer Allen was met zijn unieke beats de stuwende motor van de band: polyritmisch drums, een solide blazerssectie, een ronkend, uitwaaierend Hammondorgel, swingende dameskoortjes.

Legende uit Lagos

Allen groeide op met de Amerikaanse drummers Gene Krupa, Art Blakey en Max Roach als idolen en groeide in zijn carrière zelf uit tot een drumlegende. De oerdrummer van de afrobeat sloeg tot hoge leeftijd om zich heen. Hij speelde met Fela’s zonen Seun en Femi, techno-dj Jeff Mills, Charlotte Gainsbourg, New Cool Collective, en was de ritmische motor van Damon Albarn’s The Good, The Bad And The Queen.

De invloed van Allen laat zich horen in het werk van onder andere Talking Heads, Vampire Weekend en Paul Simon. Brian Eno noemde hem misschien wel de beste drummer aller tijden.

NPO RADIO 2 SOUL & JAZZ

Kun je geen genoeg krijgen van soul & jazzmuziek? Op ons digitale themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz geniet je 24 uur per dag van de beste soul en jazz! Luisteren kan via DAB+, de kabel, online en via de app.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie