Programma

Tony Thompson is een van de meest ondergewaardeerde drummers ooit

  1. Nieuwschevron right
  2. Tony Thompson is een van de meest ondergewaardeerde drummers ooit

Elke week zet Emmely in Het Gouden Trommelvlies een legendarische drummer in het zonnetje. Deze week is dat Tony Thompson.

Diana Ross, Sister Sledge, Madonna, Robert Palmer en nog veel meer. De lijst met artiesten waar Tony bij drumde is eindeloos, maar zijn slagwerk staat vooral bekend als dé drumsound van disco.

Laying the groove down

Tony was nog maar 23 toen hij zich in 1977 bij disco-grootmeesters Chic aansloot. In die tijd wilde Tony alleen maar zoveel mogelijk noten in één maat stoppen, maar dat leerden bandleden Nile Rodgers en Bernard Edwards hem wel af. Zelf gaf Tony destijds aan: “The most important thing is laying the groove down.”

Disco sucks

Chic scoort eind jaren zeventig natuurlijk hit na hit met Tony’s groove, maar dan komt de ‘disco sucks’-beweging op en hebben ze een probleem. Chic stopt en de bandleden gaan hits voor anderen produceren. Dit betekende gelukkig niet het einde van de carrière voor Tony. Zijn slagwerk komt terecht op muziek van Rod Stewart, David Bowie, Mick Jagger, en Led Zeppelin. In de jaren tachtig begint Tony samen met Robert Palmer en leden van Duran Duran ook de rockband The Power Station, want naast disco kan hij ook rocken. “Je springt op, elke keer als je zijn beats hoort,” vertelt Robert.

Ondergewaardeerd

“Tony Thompson is een van de meest ondergewaardeerde drummers ooit,” zegt Emmely. “Weinig mensen kennen zijn naam, maar iedereen kent zijn muziek.”

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie