Programma

Hoe Jim Morrison in 6 jaar geschiedenis schreef met The Doors

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Jim Morrison in 6 jaar geschiedenis schreef met The Doors

Hoe groeide The Doors eind jaren 60 uit tot een wereldwijd fenomeen? Beluister de Doors-special van de Albumshow op de 50ste sterfdag van frontman Jim Morrison.

Op 3 juli 1971 wordt Jim Morrison op 27-jarige leeftijd dood gevonden in een bad in zijn appartement in Parijs. Zijn graf op de Cimetière du Père-Lachaise is, ook vijftig jaar na zijn dood, nog altijd een toevluchtsoord voor fans van The Doors.

Grote successen, zware worstelingen

Hans Schiffers dook in 2007 in de geschiedenis van de Amerikaanse band. In deze special ontdekt hij hoe het Doors-verhaal begint met een ontmoeting op het strand van Los Angeles tussen Ray Manzarek en Morrison in 1965. In slechts zes jaar tijd maakte het duo, aangevuld met gitarist Robby Krieger, legendarische nummers als Light My Fire, The End en Riders On The Storm.

Maar naast de succesverhalen stuit Schiffers ook op de duistere kant van Morrison. Van zijn worsteling met drugs tot allerlei andere demonen die hun weg vonden in de persoonlijke, duistere songteksten die hij schreef.

Beluister de special hieronder.

The Doors in de NPO Radio 2 Top 2000

Met negen nummers was The Doors goed vertegenwoordigd in de afgelopen editie van de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering was Riders On The Storm, dat op de 81ste plek stond. Daarmee is het nummer flink gezakt: in 2002 stond de single nog op plek tien.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie