Programma

Minister Dekker wil geweld tegen hulpverleners harder bestraffen

  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dekker wil geweld tegen hulpverleners harder bestraffen

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming belt met Jan-Willem Start Op over zijn nieuwe wetsvoorstel om geweld tegen hulpverleners strenger te straffen.

Doorn in het oog

Mensen die hulpverleners mishandelen, of een poging daartoe doen, krijgen nu vaak een taakstraf als de hulpverlener niet gewond is geraakt. Volgens Minister Dekker is deze lage straf voor vele mensen een doorn in het oog. Dat moet veranderen. “Als het gaat om de mensen die voor ons iedere dag in de frontlinie staan. Dan verdienen deze mensen ons respect maar ook onze bescherming", aldus minister Dekker.

Taakstrafverbod

De oplossing die minister Dekker biedt in de vorm van een wetsvoorstel is een ‘Taakstrafverbod’. Dit 'Taakstrafverbod' betekent dat de rechter in plaats van een taakstraf een celstraf oplegt in een geval waarbij er geweld wordt gebruikt tegen een hulpverlener. Elke vorm van geweld zou gestraft moeten worden, ongeacht het letsel. Uiteindelijk zal de rechter de zwaarte van de straf bepalen, hoe lang deze straf gaat duren en of deze in combinatie wordt gegeven met een taakstraf.

Quote

Als het gaat om de mensen die voor ons iedere dag in de frontlinie staan. Dan verdienen deze mensen ons respect maar ook onze bescherming

minister Dekker

Vastzetten

Minister Dekker wil de vorm van de straf vastzetten waardoor mensen die gewelddadig zijn tegen hulpverleners er niet zo gemakkelijk vanaf komen. “Wanneer het gaat om geweld tegen die mensen, die juist dat moeilijke werk doen dan vind ik dat zo iemand ook op de blaren moet zitten en moet weten dat hij er niet zomaar mee weg komt,” aldus Minister Dekker.

Bekijk hier het hele interview:

Jan-Willem Start Op

Jan-Willem Start Op hoor je elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie