Programma
KRO-NCRV

Hoe drumt Mitch Mitchell (Jimi Hendrix Experience) tegelijkertijd rock en jazz?

foto: Screenshot YoutTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe drumt Mitch Mitchell (Jimi Hendrix Experience) tegelijkertijd rock en jazz?

Drummer Mitch Mitchell is het bekendst van zijn tijd bij The Jimi Hendrix Experience, maar had daarvoor al een bijzondere carrière. Hoe is deze uiterst ritmische en toch ook uitzinnige man bij een van de beste gitaristen ooit beland?

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt wekelijks een andere drummer in de spotlight. Deze week legt Emmely in een paar minuten uit waarom The Jimi Hendrix Experience-drummer Mitch Mitchell een plek verdient in deze hall of fame.

Carrière

Mitch was niet altijd al bezig met drummen en muziekmaken. Als kind heeft hij namelijk in een aantal films geacteerd, en krijg vervolgens als tiener de hoofdrol in een Britse televisie-serie. Toch bleek het acteursleven niet zijn roeping te zijn, dus als tiener pakte hij ook een baantje op in een drumwinkel. Dit is dan ook de plek waar zijn passie volledig doorsloeg: het was namelijk niet zomaar een drumwinkel, maar die van Jim Marshall, de man wiens versterkers tegenwoordig niet meer uit de live-muzieksector weg te denken zijn.

Het is dan ook Jim die Mitch uiteindelijk heeft leren drummen. Hierdoor kreeg hij niet alleen de rock muziek mee, maar leerde hij ook verschillende drumtechnieken waarmee hij zich later kon onderscheiden. Hij toerde uiteindelijk mee met Jim en is ook nog een tijdje sessie-drummer geweest van onder andere The Who. En dat alles voor zijn 20e verjaardag.

Jimi Hendrix Experience

Na al deze ervaring was het dan eindelijk tijd: hij moest vast onderdeel worden van een band. Dus ging hij auditie doen voor een nieuw concept, The Jimi Hendrix Experience. Hij speelt de sterren van de hemel en valt op vanwege zijn unieke techniek. Vanwege zijn jazz-invloeden kon hij Jimi's experimentele en geïmproviseerde spel goed bijhouden. Daarvoor is hij uiteindelijk boven de rest verkozen, of toch niet...

Zelfs met al deze factoren kon Jimi maar moeilijk kiezen tussen Mitch en concurrent Aynsley Dunbar. Uiteindelijk pakt een aanwezige een munt, en laten ze de keus volledig liggen bij het lot. Dus na een kop-of-munt-worp staat daar de nieuwe Jimi Hendrix Experience drummer Mitch Mitchell!

Afscheid

Jimi Hendrix kwam natuurlijk vroeg te overlijden toen hij lid werd van de 27 club, waardoor de Experience ook lastig verder kon. Mitch Mitchell heeft daarna een hele hoop kleinere projecten gehad, maar proefde nooit echt meer hetzelfde succes. Het was pas in 2008 dat hij weer onder de Jimi Hendrix naam ging rondtoeren. Al snel bleek dit te heftig te zijn voor de nu 62-jarige drummer, maar maakte hij de wekenlange tour wel af.

Door al deze inspanning en zijn slechter wordende gezondheid, overleed Mitch Mitchell vijf dagen na het einde van de tour in zijn slaap. Hiermee was ook het laatste levende lid van de Experience overleden. Gelukkig leeft de muziek van deze band nog door, en nu mag drummer Mitch Mitchell zich bij de andere drummers voegen in de hall of fame van Het Gouden Trommelvlies.

Ster advertentie
Ster advertentie