Programma

Erik Scherder over muziek als therapie bij kinderen met oorlogstrauma's

  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder over muziek als therapie bij kinderen met oorlogstrauma's

Hoogleraar Erik Scherder was zondagavond 20 september te gast bij 'De Avond van de Vrede'. Hij vertelde over hoe muziek een heilzame werking heeft op kinderen met trauma's door de oorlog.

Volgens Scherder kan oorlog namelijk veel impact hebben op de ontwikkeling van hersenen van kinderen. Ze lopen er mogelijk achterstand door op in het beheersen van agressie en impulsen, of ontwikkelen minder inlevingsvermogen naar anderen toe. Scherder vertelt verder dat sommige studies aantonen dat het risico op crimineel gedrag groter is bij kinderen met achterstanden op dat gebied.

Therapie een gepasseerd station?

Er wordt soms aangenomen dat mensen door oorlogstrauma's permanent beschadigd zijn, of dat therapie een gepasseerd station is, maar volgens Scherder is dat niet altijd het geval. Hij vertelt: "Er zijn een paar studies die wel degelijk laten zien dat je ook op wat oudere leeftijd met therapieën weer een warm gevoel kan creëren."

De taal van de muziek

War Child gebruikt muziektherapie om jongeren met oorlogstrauma’s te helpen. Door jongeren met elkaar muziek te laten spelen, breng je ze weer in sociaal contact. Daarnaast is muziek op zichzelf een vorm van communicatie en ook dat kan weer gekoppeld worden aan agressie- en impulsbeheersing. "Die gebieden in de hersenen die zo kwetsbaar zijn voor impulscontrole en agressiviteit, dat zijn ook taalgebieden. Muziek is gewoon een communicatiemiddel waarbij die kinderen met elkaar optrekken en het kind het gevoel krijgt: 'Hey, ik kan iets, dat is mooi'."

Het verwachtingselement

Een ander voordelig aspect van muziek is het verwachtingselement. Dat is als je bijvoorbeeld een melodie hoort en je benieuwd bent wat er gaat komen, of als je een nummer als geen ander kent en precies weet wat hierna komt. Erik vertelt: "Dan wordt die verwachting ingevuld. Dan krijg je dat super geweldige gevoel erover." Dat gevoel herkennen we vast allemaal. Maar sommige kinderen in oorlogsomgevingen hebben dit misschien nog nooit meegemaakt. 'Dat gevoel 'oh wat fijn, ik kan iets, mensen zijn enthousiast over wat ik doe'. Alleen dat aspect al is goud waard. We zien met kinderen die gelukkig bij ons opgroeien wat muziek doet aan de structurele en functionele verandering in de hersenen. Dat gun je ook aan elk kind wat niet die kans heeft gekregen."

Het gehele interview met Erik Scherder is hieronder te bekijken:

DE AVOND VAN DE VREDE

De Avond van de Vrede was op zondagavond 20 september van 20:00 tot 00:00 uur te horen op NPO Radio 2. Deze uitzending is hier terug te luisteren.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie