Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Roger Glover

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Roger Glover

Op veler verzoek staat deze week Roger Glover in de schijnwerpers tijdens De Gouden Snaar. Glover is een bescheiden bassist die al op jonge leeftijd deel uitmaakt van bands, zoals Episode Six en Deep Purple.

Roger Glover heeft op jonge leeftijd al veel interesse in muziek. En op zijn dertiende begint hij met gitaarspelen. Samen met leeftijdsgenoten richt hij al snel een band op, Episode Six. Helaas houdt de band niet lang stand, en samen met bandgenoot Ian Gillan verlaat Glover de rockband. In 1969 maken ze beiden de overstap naar Deep Purple, die op dat moment op wereldniveau pioniert met hardrock en metal.

Simpele bassist

Deep Purple wordt wereldwijd beroemd, maar Glover beschouwt zichzelf niet als een virtuoos op de bas. In zijn eigen woorden is hij meer een simpele bassist. Voor hem draait het dan ook niet om precisie, maar om het gevoel tijdens het bespelen van de basgitaar. Tijdens studio-opnames speelt hij dan ook hooguit twee keer en dat is dan dat. Want forceren, daar wil hij niets van weten.

Ondanks het grote succes van de band eisen het vele touren en de lange dagen in de studio z’n tol. De onderlinge spanning loopt op en dat leidt er uiteindelijk toe dat Gillan de band verlaat en Glover wordt weggestuurd. Hoewel het Deep Purple avontuur stopt voor de bassist, doet zijn creativiteit dat nooit. Hij start nieuwe projecten en maakt zelfs iets voor een tekenfilm, wat resulteert in een klassieker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terugkeer Deep Purple

In april 1984, 8 jaar na het uiteenvallen van Deep Purple, vindt er een volledige reünie plaats. Fans van Roger Glover of Deep Purple weten dan ook dat hij in 1984 weer bij de band aansluit en ook nooit meer is vertrokken. Zo staan ze volgende maand in India en komen ze in 2024 naar Europa.

En hoewel Roger zichzelf misschien niet als een uitmuntende bassist beschouwt, vindt Emmely dat Deep Purple dat zeker WEL is. En daarom is de bassist bij deze toegevoegd aan De Gouden Snaar.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie