Programma

Hoe een invalklus de doorbraak veroorzaakte van Tracy Chapman

foto: Still
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een invalklus de doorbraak veroorzaakte van Tracy Chapman

Op 11 juni in 1988 vervangt de 24-jarige Tracy Chapman, Stevie Wonder voor 74.000 mensen in het Wembley Stadium in Londen. Deze performance blijkt later haar grote doorbraak te zijn.

Het optreden is tijdens het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute in het Engelse Wembley Stadium. Die middag speelt Chapman al drie nummers. Later op de dag loopt het optreden van Stevie Wonder vertraging op door een onvindbare harde schijf. Chapman wordt gevraagd om het gat in de planning op te vullen.

Fast Car

Chapman speelt twee nummers, waaronder Fast Car. Deze maakt veel indruk op het publiek. De song vertelt het verhaal over een onrustige familie waarin alcoholisme een grote rol speelt. Het slachtoffer in dit verhaal is de verteller zelf. Zo besluit ze haar school niet af te maken zodat ze voor haar vader kan zorgen. Met alleen een baan in de supermarkt wordt het haar snel duidelijk dat ze een uitzichtloos leven leidt. De Fast Car in dit verhaal verwijst naar het ontvluchten van deze situatie.

Gitaar

Met alleen haar gitaar en haar stem zorgt Tracy Chapman voor een intiem concert. Het maakt zoveel indruk dat gelijk daarna het nummer verschijnt in de hitlijsten.

Bekijk hieronder het optreden dat het leven van Tracy Chapman volledig veranderde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tracy Chapman in de NPO Radio 2 Top2000

Tracy Chapman staat met drie noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe haar nummers zijn gestegen en gedaald in de lijst door de jaren heen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie