Programma

Zo ontstond 'Ace Of Spades' van Motörhead

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ontstond 'Ace Of Spades' van Motörhead

Het is eind jaren tachtig wanneer Motorhead de studio induikt om te werken aan hun vierde album Ace of Spades met daarop het gelijknamige nummer en tevens de enige Top 2000-notering 'Ace of Spades'.

Bijzonder riff

De band besluit het album op te nemen in Rockfield Studios in Wales. "We gingen een paar weken naar Rockfield samen met wodka en andere dingen", vertelt gitarist ‘Fast’ Eddie Clarke. "Helaas had Lemmy destijds niet veel zin in repeteren. Hij had daar een leuke meisje bij zich, dus hij was afgeleid. Phil (drummer ‘Philthy Animal’ Taylor) en ik speelden graag, dus nadat wij klaar waren met lol hebben wisten we toch nog te werken aan nieuwe riffs." En dat is gelukt. Tijdens één van deze sessies werd namelijk de belangrijke riff voor 'Ace of Spades' geschreven.

De band voelt meteen aan dat de riff bijzonder is. Ze werken een instrumentale versie van het nummer uit in Rockfield en voegen later in Londen de vocalen en overdubs toe. Producer Vic Maile heeft uiteindelijk een belangrijke rol in het voltooien van 'Ace of Spades'. "Vic vroeg zich af wat we met het nummer deden", aldus Clarke. “Hij liet ons naar de riff luisteren. Lemmy en ik gingen er vervolgens weer mee aan de slag. Het was één van de weinige keren dat we in de studio hadden geschreven."

Met tegenzin werken op houtblokken

Maile had niet alleen invloed op de samenwerking, maar had ook een 'doos met trucs' achter de hand. Een kartonnen doos vol met items die gebruikt konden worden om geluidseffecten te creëren. Te midden van de maracas en kabassas lag ook een set houtblokken die uiteindelijk in het nummer worden gebruikt. "Hij zei:" Dit gaan we doen", legt Clarke uit. De bandleden waren boos en en er helemaal op tegen, maar toch zet Maile door. Clarke: Wij dachten vooral: ‘Nou, we doen het omdat jij het bent, Vic, maar we gaan het verdomme niet gebruiken.’ Hij zette een leuke Neumann-microfoon op en wij drieën stonden daar met de blokken. Natuurlijk gebruiken we het de eerste keren helemaal niet goed en niet gelijk. "Maar toen we het hoorden, dachten we: 'Oh, het is niet slecht'", aldus Clarke.

'Ik dacht niet dat het beter was dan mijn andere nummers'

Het nummer en het album zijn uiteindelijk een wereldwijd succes. Iets waar frontman Lemmy Kilmister erg blij mee is, maar tegelijkertijd moeilijk vindt om te begrijpen. "Ik blijf mensen dit vertellen, maar ze denken dat ik verdomme lieg, maar dat doe ik niet. Ik dacht niet dat het beter was dan mijn andere nummers en dat vind ik nog steeds niet", aldus Lemmy in een interview met Decibel.

Luister hieronder naar 'Ace of Spades':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motörhead staat in 2019 één keer in de Top 2000 met 'Ace Of Spades' op nummer 209.

VOLG DE TOP 2000

Je volgt de NPO Radio 2 Top 2000 van 25 t/m 31 december op radio, tv en online. We hebben alle kanalen voor je in een handig overzicht gezet zodat je niets hoeft te missen. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie