Programma

Dag top 3: Franse slag

  1. Nieuwschevron right
  2. Dag top 3: Franse slag

In het kader van de Alpe d

Tijdens de inzamelactie proberen duizend deelnemers de top van de Alpe D’Huez te bereiken om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Een mooi initiatief, dat door Jan-Willem Roodbeen gesteund wordt door de Dag Top 3 te vullen met Franstalige nummers. Stemmen kan hier en hieronder belichten we de keuzelijst.

Kate Ryan: 'Desenchantée'

De blondine Kate Ryan werd op 22 juli 1980 geboren als Katrien Verbeeck in het Belgische Tessenderlo. Haar grootste hit kwam in 2002 in de vorm van 'Désenchantée', een cover van de Franse zangeres Mylène Farmer. Ook haar andere twee hits, 'Ella, Elle L’a' en 'Voyage Voyage', waren covers (respectievelijk van France Gall en Desireless).

Patrick Bruel: 'Casser La Voix' (Live)

De originele versie van Bruels klassieker 'Casser La Voix' weet in 1990 niet tot de verbeelding te spreken, maar wanneer in het voorjaar van 1992 een live-opname op single verschijnt, is de Franse zanger en acteur meteen het lievelingetje van vele francofielen. Na deze passionele hartenkreet scoort Bruel echter geen noemenswaardige hit meer.

Julien Clerc: 'Elle Voulait Qu’on L’appelle Venise'

Eigenlijk is deze populaire Fransman vooral bekend van de nummer 1-hit 'This Melody', dat met een Nederlandse tekst van Jan Rot ook door Rob de Nijs werd opgenomen. Verder had Clerc nog grote hits met 'Hélène' en 'Si On Chantait', maar minstens even leuk is dat vrolijke 'Elle Voulait Qu’on L’appelle Venise', ook bekend onder de eenvoudigere titel 'Venise'.

Stromae: 'Alors On Danse'

Na het verschijnen van zijn tweede album Racine Carrée groeide Paul Van Haver alias Stromae uit tot een grote ster in Europa, maar hij brak eind 2009 al door met het vrolijke 'Alors On Danse'. Even leek deze klapper een eenmalig statement van deze inwoner van Brussel te zijn, maar het bleek achteraf gezien het startpunt van een glansrijke carrière.

Christine and The Queens: 'Christine'

Een half jaar geleden wist nog bijna niemand wie Héloïse Létissier was, maar dat veranderde toen ze dit jaar de Top Song op NPO Radio 2 scoorde met haar voorjaarsliedje 'Christine'. In Nederland werd de eerste single van het debuutalbum Chaleur Humaine slechts een bescheiden hitje, maar in België voerde ze er vijf weken de hitlijst mee aan.

Maître Gims: 'J’me Tire'

De naam Gandhi Djuna zal je niet zo snel iets zeggen, maar het staat wel in het paspoort van de in Kinshasa geboren rapper Maître Gims. In 2013 bracht hij zijn officiële debuutalbum Subliminal uit, met daarop zijn tot op heden enige hit in Nederland. 'J’me Tire' bereikte de top 10 in de Mega Top 50 en stond op nummer 1 in de Franse en Waalse hitparades.

Desireless: 'Voyage Voyage'

De Franse popmuziek is vermaard om zijn geëmotioneerde chansons, maar ook de kille synthpophit 'Voyage Voyage' van de androgyne zangeres Desireless was een ware millionseller. Ruim 5 miljoen exemplaren gingen er over de toonbank van het bekendste singletje van Claudia Fritsch-Mentrop. Ze is een onehitwonder in Nederland.

In-Grid: 'Tu Es Foutu'

Het zal je misschien verrassen, maar de zangeres van het o-zo Frans klinkende 'Tu Es Foutu' is eigenlijk Italiaans. Ingrid Alberini werd in de Noord-Italiaanse gemeente Guastalla geboren, al wist ze in de zomer van 2002 iedereen ervan te overtuigen dat ze een Française was. Ook is het helemaal niet zo’n vrolijk liedje, want ze zingt over een verbroken relatie.

Alizée: 'Moi… Lolita'

Zangeres Alizée Jacotey moest nog zestien worden toen ze in de zomer van 2000 een dikke hit scoorde met 'Moi… Lolita'. De tekst werd geschreven door Mylène Farmer en refereert aan het titulaire karakter uit het boek Lolita van Vladimir Nabokov, over de seksuele relatie tussen een twaalfjarig meisje en haar stiefvader.


Michel Fugain: 'Une Belle Histoire'

Hij was de zoon van de Franse medicus en verzetsstrijder Pierre Fugain, maar uiteindelijk brak Michel Fugain zijn eigen studie medicijnen af om de showbizz in te gaan. In de jaren 60 ging hij liedjes schrijven voor onder andere Dalida en in 1972 scoorde hij zijn grootste hit, 'Une Belle Histoire'. Het liedje werd met een Nederlandse tekst gezongen door Ann Christy, Gerard Cox, Noordkaap en Paul de Leeuw.

Stem hier voor de Dag Top 3 van de Roodshow.

Roodshow
14:00 - 16:00 uur, DJ: Jan Willem Roodbeen

Ster advertentie
Ster advertentie