Programma

Pearl Jam trad dertig jaar geleden voor het eerst op

  1. Nieuwschevron right
  2. Pearl Jam trad dertig jaar geleden voor het eerst op

Al dertig jaar kunnen we genieten van de (live)muziek van Pearl Jam. Vandaag kijken we naar hun eerste liveoptreden ooit.

De mensen die op 22 oktober 1990 in het Off Ramp Café in Seattle waren, hadden waarschijnlijk nooit verwacht dat ze op dat moment keken naar een band die uiteindelijk zou uitgroeien tot wereldformaat. De band bestond pas zes dagen toen de eerste show gespeeld werd in het café in een afgelegen hoek in het centrum. Ondanks de locatie was het een veelbezochte uitgaansplek.

Mookie Blaylock

We kennen de band nu als Pearl Jam, maar destijds speelden ze nog onder de naam Mookie Blaylock. Na vijf dagen repeteren had de band nog geen naam. Basketbalfans Vedder en Ament kwamen met de naam Mookie Blaylock, vernaamd naar de bekende basketballer Daron Oshay Mookie Blaylock. De naam van album Ten is zelfs geïnspireerd op het rugnummer van de basketballer.

Verder als Pearl Jam

Na een aantal optredens kreeg de band een groot platencontract aangeboden. Voordat ze die ondertekenden, besloten ze de naam te veranderen naar Pearl Jam en de rest is geschiedenis. Pearl Jam werd een van de meest succesvolle bands ooit. Tijdens hun eerste optreden in het Off Ramp Café werden onder andere de nummers 'Alive' en 'Black' gespeeld. Deze nummers zijn tot de dag van vandaag echte klassiekers.

Bekijk hier het optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Pearl Jam stond in 2019 maar liefst zeven keer in de Top 2000, met 'Black' als hoogste notering op plek nummer zeven en met 'Rearviewmirror' als nieuwe binnenkomer op plek nummer 1652. Benieuwd hoe Pearl Jam zich door de jaren heen heeft bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie