NPO Radio 2 Top 2000

Pearl Jams Jeremy verschuilt een ijzingwekkend verhaal

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Pearl Jams Jeremy verschuilt een ijzingwekkend verhaal

Debuutalbum Ten betekent de doorbraak van Pearl Jam. Dit grote succes hebben ze mede te danken aan hit Jeremy, waar een beangstigend verhaal achter schuilgaat.

33 jaar geleden, op 8 januari 1991, berooft de 15-jarige Jeremy Wade Delle zichzelf van het leven. De middelbare scholier uit Texas doet dit op zijn school, in een klaslokaal voor zijn klasgenoten en docent. Het nieuws bereikt het volledige land, en zo ook de frontzanger van Pearl Jam, Eddie Vedder. “Ik had een soortgelijke ervaring met een klasgenoot.”

Persoonlijke ervaring

Als Vedder de krant openslaat en het artikel leest over de Texaanse jongen, klimt hij in de liedjesschrijvende pen. Hij maakt met een klasgenoot op de middelbare school een soortgelijke ervaring mee. “Op een gegeven moment draaide hij door en nam hij een geweer mee de klas in. Tijdens aardrijkskundeles schoot hij een gigantisch aquarium of zo kapot. Ik stond in de gang en ik herinner me het geluid nog”, vertelt Vedder in een interview met Billboard. Voormalig klasgenoot van Delle, Brittany King, was niet blij met het nummer. “Ik was boos op ze dat ze dat nummer schreven. Ik dacht, jullie weten niks. Jullie waren er niet bij. Dat verhaal is niet accuraat”, vertelt ze aan ABC WFAA. Dat komt mede doordat Vedder zijn eigen ervaringen ook betrekt bij het schrijfproces.

Omstreden videoclip

Zo’n 13 maanden nadat de videoclip voor het eerst uitkomt in augustus 1992, wint de band vier MTV Video Music Awards. Als antwoord hierop brengen ze zo’n 5 jaar geen videoclips meer uit, omdat videoclips in hun beleving de kracht van de muziek weghalen. Ook ontstaat er controverse rond de clip. Mark Pellington, regisseur van de videoclip, vertelt in een interview met Songfacts: “Van MTV moesten we het stuk eruit halen waarin de jongen het wapen in zijn mond stopt. Hierdoor lijkt het alsof hij zijn klasgenoten neerschiet, wat een groot misverstand werd.” De clip wordt hierdoor jaren later gelinkt aan schietpartijen op scholen. “Ik heb nog nooit een video gezien waar nog steeds zo veel over geschreven wordt. Als er een schoolschietpartij is, wordt dit nummer nog steeds vaak genoemd.” Zo ook in 1996, als de 14-jarige Barry Loukaitis 2 klasgenoten en een docent doodschiet in Washington. Zijn advocaten en hij claimen dat de videoclip een grote invloed was op zijn besluitvorming wat betreft de schietpartij.

Check de videoclip van Jeremy hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pearl Jam in de NPO Radio 2 Top 2000

Pearl Jam staat ieder jaar veelvuldig in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2023 staat de band 8 keer in de lijst, met Black als hoogste notering op plek 7. Jeremy staat vorig jaar op plek 230.

Ster advertentie
Ster advertentie