Programma

Kayak vindt grote hit Ruthless Queen niet hun beste nummer

  1. Nieuwschevron right
  2. Kayak vindt grote hit Ruthless Queen niet hun beste nummer

In deze Top 2000 a gogo vertellen componist/toetsenist Ton Scherpenzeel en zangeres/tekstschrijver Irene Linders van Kayak het verhaal achter hun hit Ruthless Queen.

Ruthless Queen wordt in 1979 uitgebracht als single en is afkomstig van het album Phantom Of The Night. Het is de eerste single waarmee de band groot succes behaalt; net nadat de band helemaal is omgegooid. Ton Scherpenzeel en Irene Linders vertellen over het ontstaan van het nummer. "Het was een hele andere band geworden", vertelt Ton. "Max Werner wilde niet meer zingen, maar wel in de band blijven. Toen zei hij: 'Dan moet ik wel gaan drummen.' We zijn op zoek gegaan naar een andere zanger, dat werd Edward. Andere zanger, achtergrondzangeressen, een nieuwe drummer en bassist, veel meer hoef je niet te doen om een band te veranderen."

'Snap niet dat ik het heb gedurfd'

Ton en Irene waren ondertussen bezig met het schrijven van nieuwe muziek. Ruthless Queen was het eerste nummer uit de pen van Irene. "Eigenlijk snap ik niet dat ik het toen heb gedurfd, en dat ik niet dacht: 'Kan ik dat wel?'. Het was mijn eerste tekst, en dat het dan ook nog een hit is geworden, is ongelofelijk." Het nummer is niet de favoriet van de band, van zowel Ton als Irene niet. "Er zijn muzikaal gezien betere nummers, maar het ontstijgt het repertoire. We hebben het nummer vrijwel elk optreden gespeeld. Het is een onderdeel van onze geschiedenis en ons succes."

Kijk hieronder de hele aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kayak in de NPO Radio 2 Top 2000

Ruthless Queen is de enige notering van Kayak in de NPO Radio 2 Top 2000. In de editie van 2020 staat het nummer op plek 284. Het nummer is sinds vorig jaar 11 plekken gedaald in de lijst. Benieuwd hoe het nummer in door de jaren heen door de lijst is bewogen? Check hier de statistieken.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie