Programma
BNNVARA

Een verbod op eendjes voeren: 'Eenden kunnen prima voor zichzelf zorgen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een verbod op eendjes voeren: 'Eenden kunnen prima voor zichzelf zorgen'

De eendjes voeren in het park klinkt heel gemoedelijk, maar als het aan Ruud van der Velden van de Rotterdamse Partij voor de Dieren ligt, sterft dit een snelle dood. Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum, vindt een verbod onzin. In Spijkers met Koppen gaan ze het gesprek met elkaar aan.

Kees Moeliker voert met enige regelmaat een eendje, zo blijkt. "En dat blijf ik ook doen." Ruud van der Velden kan zich er niet in vinden. Want, zo pleit hij, zonder een verbod holt de levensverwachting van de watervogels achteruit. "In Rotterdam zie je dat eenden sterven aan witbrood, want daar zit ontzettend veel zout in." Kees vindt het maar lastig te geloven. "Dat brood heeft helemaal niets met de eendensterfte te maken. Ik heb het wetenschappelijke bewijs nog niet gezien. Vogels hebben de evolutie meegemaakt, die weten heus wel wat ze kunnen eten en wat niet."

Zelfs deze ochtend werd de politicus nog met het vergrijp geconfronteerd. "Toen ik naar het café ging, zag ik het nog. Iemand gooit zomaar een zak brood neer, zonder dat het überhaupt wordt opgegeten." De waterrat is hierdoor de lachende derde. "Hopelijk komt nu ook een einde aan de discussie over de rattenplaag in Rotterdam", aldus de PvdD-voorman.

Een educatief aspect

Kees benadrukt meermaals het educatieve aspect van het voeren van eenden. "Je neemt je kinderen bij de hand en je gaat met mate eendjes voeren. Je kunt het vonkje overbrengen: kijk dat is een eend, en dat een meerkoet." Ruud dient hem snel van repliek: "Je kunt ook op een bankje gaan zitten langs het water. Je hoeft de dieren niet per se te vóeren."

Naast het voeren van kleine stukjes brood, is het grootschalig dumpen van andere etensresten ook een groot probleem. "Er worden kippenbouten neergegooid, er zijn zelfs mensen die hun volledige pannen legen in de singels." Gelukkig is er ook een milieuvriendelijke oplossing: doperwten en maïskorrels brengen geen schade toe aan de eend, noch aan het milieu.

Wil je het hele gesprek bij Spijkers met Koppen zien? Check het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie