Programma

Psycholoog Lucas van Gerwen over vliegangst: 'Het is een klacht die goed te overwinnen valt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psycholoog Lucas van Gerwen over vliegangst: 'Het is een klacht die goed te overwinnen valt'

Nu de zomer letterlijk in het water lijkt de vallen boeken veel mensen een last minute vakantie naar de zon. Echter is het niet voor iedereen een pretje om in een vliegtuig te stappen...

Eén derde van de volwassenen heeft in meer of mindere mate last van vliegangst. Is het zo'n groot probleem? Wouter en Frank bellen in Jan-Willem Start Op met piloot en psycholoog Dr. Lucas van Gerwen. "Het varieert natuurlijk flink. Niet voor iedereen is het probleem even groot. Sommige mensen vliegen wel, maar vinden het heel erg spannend. Voor sommige mensen is het probleem zo groot dat ze het echt vermijden", vertelt Van Gerwen.

Een goed behandelbare klacht

Is de kans groot dat je van vliegangst af kunt komen? "Het is een klacht die goed te overwinnen valt. Angst is de klacht die het meeste behandeld wordt door Nederlandse psychologen. Het is een goed behandelbare klacht", aldus Van Gerwen. "Veel mensen denken: 'hier kom ik nooit vanaf. Mijn angst is zo uniek, dus ik doe het niet'. Het tegendeel is waar, het is goed behandelbaar."

Luister het hele gesprek hieronder:

Hoe kom je van je vliegangst af?

Ster advertentie
Ster advertentie