Programma

Vijf dingen die je nog niet wist over "Heroes"

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf dingen die je nog niet wist over "Heroes"

Veertig jaar lang kunnen we al genieten van dit prachtige meesterwerk. Wist jij dit al over "Heroes"?

500 meter van de Berlijnse Muur opgenomen

In juli en augustus 1977 neemt David Bowie de muziek voor "Heroes" op in de Hansa-Tonstudios in Berlijn. Het is zijn tweede plaat die hij opneemt terwijl hij woont in de Duitse hoofdstad. De zogenoemde Berlin Trilogy bestaat verder uit de albums Low (1977) en Lodger (1979). "De studio was ongeveer 500 meter van de Berlijnse Muur. Soldaten stonden met verrekijkers in onze opnamestudio te kijken", aldus co-producent Tony Visconti.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Albumhoes wordt gerecycled

De beroemde zwart-witfoto van "Heroes" wordt door fotograaf Masayoshi Sukita genomen. De pose die David Bowie op de foto aanneemt is geïnspireerd op het schilderij Roquairol, gemaakt door Erich Heckel. Deze albumhoes valt duidelijk in de smaak bij Bowie, want de foto wordt in 2013 nog een keer gebruikt voor zijn album The Next Day.

John Lennon was fan van "Heroes"

Het tweede studioalbum van David Bowie ging natuurlijk ook niet onopgemerkt aan zijn collega's voorbij. Zo was John Lennon er wel goed over te spreken! In 1980 is Lennon bezig met zijn album Double Fantasy, maar hij heeft wel één eis: 'het moet net zo goed zijn als "Heroes"'.

"Heroes" goes classic

Een 'Heroes symphony'? Ja hoor! De Amerikaanse componist Philip Glass maakt van de nummers op de plaat zijn eigen symfonie. Gelukkig staat dit muziekstuk ook op YouTube, dus je hoort 'm hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bowie gebruikt een kaartenpakket ter inspiratie

Bowie werkt voor het album nauw samen met producer Brian Eno. Naast zijn briljante kennis als producent kan Bowie ook wel één van zijn uitvindingen goed gebruiken. Eno heeft namelijk in 1975 samen met Peter Schmidt (bekende schilder in Engeland) het kaartenpakket Oblique Strategies bedacht. En nu hoor ik je denken: 'wat is dat?' Het is niet zomaar een pak kaarten, maar een stapel oplossingen die worden gegeven om ideeën op gang te brengen. Ideaal voor Bowie, want bij het maken van "Heroes" kan hij genoeg inspiratie gebruiken!

Ster advertentie
Ster advertentie