Programma

The Police neemt debuutalbum op in vervallen studio

  1. Nieuwschevron right
  2. The Police neemt debuutalbum op in vervallen studio

De mannen van The Police hebben in het begin van hun carrière niks te besteden en moeten gedwongen het hele debuutalbum Outlandos d'Amour op in een vervallen studio.

Het debuutalbum Outlandos d'Amour betekent het begin van een succesvolle carrière voor The Police. Het album piekt in hun thuisland op de zesde plaats op de UK Albums hitlijst. Op de Nederlandse Album Top 100 haalt het album zelfs de tweede plaats, maar voor ze dit succes kunnen ervaren moeten ze eerst een aantal obstakels overwinnen. Met weinig geld te besteden moet de band een heel album produceren en maar hopen dat een platenmaatschappij de nummers wil hebben.

Opgenomen in vervallen studio

"Ons eerste album als The Police werd beetje bij beetje opgenomen in een vervallen studio boven een zuivelbedrijf in Leatherhead. De band was toen net één jaar bij elkaar", vertelt leadzanger Sting in zijn boek Lyrics uit 2007. "We hadden nog niet getekend bij een platenmaatschappij. Niemand van ons had geld dus we gebruikten tweedehands bandrecorders die we vonden in de garage van onze manager. We namen heel laat in de nacht op voor een nog goedkoper studiotarief. We zouden werken totdat de koffie op was, we slaperige ogen kregen, aan het ijlen waren van vermoeidheid en onze discussies nergens op sloegen."

Grote doorbraak

Van alle nummers die waren geschreven voor het debuutalbum is 'Roxanne' wel het belangrijkste voor de band. Het melodieuze rocknummer grijpt de aandacht van de bands toekomstige platenmaatschappij A&M Records. "We gingen in de studio en namen een album voor onszelf op en kozen 'Roxanne' als single. A&M Records ving 'Roxanne' op. Het nummer werd hooggewaardeerd in Engeland, maar was een commerciële flop. BBC Radio weigerde namelijk het nummer te draaien vanwege het thema, maar A&M was geïnteresseerd genoeg om ons een twee kans te geven en 'Can't Stand Losing You' uit te brengen. Dit nummer werd wel een hit en haalde de Top 40. Daarom besloot A&M ons album uit te brengen", vertelt Sting tegen Good Times in 1979.

Maar over wie heeft The Police het eigenlijk in 'Roxanne' en waarom was het nummer zo controversieel?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verliefd op een prostituee

De meeste nummers met een naam in de titel gaan over een liefde of een ex-liefde. In 'Roxanne' geeft Sting daar een andere draai aan door te schrijven over een wat ongebruikelijk liefdesverhaal. Hij krijgt de inspiratie voor het nummer als hij op 20 oktober 1977 door het 'red light district' in Parijs loopt. "Het was de eerste keer dat ik prostituees op straat zag en deze dames waren eigenlijk super mooi. Ik had een deuntje in mijn hoofd en ik vroeg mij af hoe het zou zijn om verliefd te worden op één van die meisjes. Zij hebben tenslotte ook allemaal een vriend. Hoe zou ik mij dan voelen?", vertelt Sting over de inspiratie achter 'Roxanne' in het boek L'Historia Bandido uit 1981. Sting komt nooit te weten hoe de dames heten en bedenkt uiteindelijk zelf een naam. "Het is een prachtige naam en er zit een rijke mythologie achter. Roxanne was de naam van Alexander de Grote's vrouw en Cyrano de Bergerac's vriendin."

Verborgen blooper

In Barts Classic Track legt Bart telkens een liedje op de snijtafel. Ook 'Roxanne' is een keer aan de beurt geweest! Wist je dat er een blooper in de intro van het nummer is verborgen?

Bekijk Barts Classic Track hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de meest recente editie van de Top 2000 stond 'Roxanne' van The Police op plaats 187.

Foto omslag: Bullet-Ray


Ster advertentie
Ster advertentie