NPO Radio 2 Top 2000

Het eerste en enige concert van The Police op Pinkpop 1979

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het eerste en enige concert van The Police op Pinkpop 1979

Op 4 juni 1979 staat The Police voor de allereerste keer op Pinkpop. Het wordt de grote doorbraak van de band in Nederland.

The Police op Pinkpop

"Is dit festival belangrijk voor je?", vraagt een journalist aan Sting terwijl hij richting het podium loopt. "Natuurlijk is het belangrijk. Er zijn zoveel mensen", antwoordt de zanger koeltjes. ​The Police begint dan bijna aan zijn eerste en enige optreden ooit op Pinkpop. Het is de tijd dat het festival slechts op één dag plaatsvindt, niet Landgraaf maar Geleen de thuisbasis is en de band nog niet elk festival heeft plat gespeeld. Festivaldirecteur van Pinkpop Jan Smeets zegt in 2017 tegen tijdschrift PLT dat hij The Police in 2019 graag op zijn festival zou zien.

Doorbraak

De band betreedt het podium voor ruim vijftigduizend aanwezigen. De band is destijds in Nederland nog een onbekende. De band speelt bijna hun gehele debuutalbum Outlandos D'Amour, dat werd uitgebracht op 2 november 1978. Het optreden betekent dé grote doorbraak voor de band in Nederland. Het wordt ook wel de ontdekking van Pinkpop genoemd. De Britten spelen tijdens de show een versie van ‘Roxanne’ die bijna zeven minuten duurt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

The Police stond in 2021 maar liefst acht keer in de Top 2000. Hun hoogste notering Roxanne behaalde plek 300.

Ster advertentie
Ster advertentie