Programma

Kunnen je huisdieren besmet raken door het coronavirus?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen je huisdieren besmet raken door het coronavirus?

Een veelgestelde vraag in deze tijd is hoe we met onze huisdieren moeten omgaan. Kun je besmet raken door hen en zij door jou?

Honden en katten zijn dolblij deze periode: het baasje is de hele dag thuis. Tenzij je natuurlijk in de zorg werkt bijvoorbeeld en je wel naar kantoor moét. Dan maak je soms gebruik van een hondenuitlaatservice.

Wout spreekt met Olga, die een hondenuitlaatservice heeft en luisteraars in de app willen eigenlijk maar 1 ding weten: kun je besmet raken via je huisdier?

Volgens Olga is het dus alleen mogelijk via de vacht van je huisdier, als die in aanraking is gekomen met een besmet persoon. Die kans is dus erg klein.

Dat je zelf besmet raakt via het huisdier is ook niet aannemelijk zegt het RIVM: "Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren, zoals honden en katten, ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus, of dat zij dit virus verspreiden naar mensen."

Dier-op-mens besmetting

Het coronavirus is wellicht wel bij een dier-op-mens besmetting begonnen. Dat noemen ze met een moeilijk woord 'zoönotische oorsprong'. Het gaat hierbij niet over huisdieren zoals wij die in Nederland kennen. De oorsprong zou kunnen liggen bij vleermuizen en ook een pangolin is genoemd als besmettingshaard.

Hierbij gaat het dan niet om knuffelen, maar om het eten van het vlees van deze dieren. Niet iets wat je doet met je huisdier.

Zoals verschillende dierenartsen hebben aangegeven is de kans van besmetting via een huisdier zo klein dat je je er in feite geen enkele zorgen over hoeft te maken. Niet wat betreft het besmetten van je kat, hond of konijn en ook niet dat jij op die manier besmet kan raken.

Kortom: blijf gewoon goed je handen wassen, houd afstand tot elkaar en geef je verbaasde hond of kat een extra knuffel, nu jullie zo veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

Edit 27 maart: In België is een eerste geval bekend waarbij een mens het virus heeft overgedragen op een kat. Van huisdier op mens zijn er geen bekende gevallen.

Corona Quarantaine Contact

Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken om deze dagen door te komen? KRO-NCRV lanceerde het Corona Quarantaine Contact om mensen met elkaar in contact te brengen.

Meer lezen over het coronavirus kan hier.

Foto: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie