Programma

Zanger Rick Treffers: 'Ik hou van het 'dieptreurige' in muziek'

  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Rick Treffers: 'Ik hou van het 'dieptreurige' in muziek'

In de podcast Liedjeslust ontvangt Dolf Jansen liedjesmakers. Deze week schuift Rick Treffers bij hem aan. Rick is zanger, gitarist, schrijver en maker van melancholische muziek.

In mei bracht Rick het eerste Engelstalige album onder zijn eigen naam uit. Voorheen deed hij dat onder de naam Mist. Ook schrijft hij soms in het Nederlands én het Spaans. In zijn geliefde Spanje begrijpen ze zijn Engelse teksten niet altijd. "Maar", zegt Rick, "dat hoeft geen probleem te zijn. Als mensen mijn teksten helemaal nooit zouden snappen, dan zou het wel vervelend zijn. Maar ik herinner mij nog dat we een nummer speelden in Spanje en een meisje de hele tijd stond te huilen. Het was dan ook een heftig nummer over liefdesverdriet enzo. Dus ik zei dat tegen haar en ze reageerde 'Oh nee, ik begreep niets van de tekst, maar ik vond de melancholie zo mooi'. Dat zag ik toen wel als een compliment. Dan komt de muziek keihard binnen, ze voelde waar het over ging, maar wíst niet waar het over ging."

Treurige muziek

Rick heeft voor de podcast muziek meegenomen van Neil Hannon, A Lady Of a Certain Age. "Er zit een tragiek in, waarbij het gaat over het ouder worden en de dingen die voorbij gaan. Dat diep treurige vind ik mooi, want ik word juist blij van melancholie en tragiek. Dat in muziek omzetten is een van de mooiste dingen die ik ken."

Nieuwe muziek

De Engelstalige plaat die Rick heeft uitgebracht, ging niet over één nacht ijs. "Nee, dat was een lang traject. Vorig jaar stond ik op het punt naar Spanje te gaan, toen de coronacrisis uitbrak. Ik ben uiteindelijk in Nederland gebleven en heb in mijn appartement in Amsterdam de Engelstalige plaat afgemixt. Op een gegeven moment kwam er zoveel nieuwe muziek omhoog, dat ik mijn gitaar erbij pakte en Nederlandse liedjes ben gaan maken. Die Nederlandse plaat was uiteindelijk in twee maanden al klaar. In december wil ik die plaat gaan uitbrengen!".

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie