Programma

'Like a bird on the wire'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Like a bird on the wire'

Leonard Cohen wist het al; de eerste regel van een lied is cruciaal. Wij selecteerden enkele onvergetelijke openingszinnen van nummers.

Leonard Cohen

''Like a bird on the wire, like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free,'' zijn de poetische woorden van Leonard Cohen. De Canadees had als dichter en liedjesschrijver geen problemen met het vinden van de juiste woorden. Hij begint 'Like A Bird On The Wire' in Griekenland op te schrijven en perfectionteert zijn woorden in 1969 in een motel in Hollywood.

Paul Simon

''Hello darkness my old friend. I’ve come to talk with you again,'' zijn legendarische woorden geworden. Paul Simon is een meesterlijke liedjesschrijver. Hij schrijft ''The Sound Of Silence'' verspreid over enkele maanden tussen 1963 en 1964. Er gaan verschillende verhalen rond over de betekenis van het lied. Zo zou het nummer over de dood van John F. Kennedy gaan. Volgens Simon zelf schreef hij het nummer in het donker zodat hij zich beter kon concentreren.

David Bowie

''As they pulled you out of the oxygen tent, you asked for the latest party,'' schrijft David Bowie voor het nummer ''Diamond Dogs''. Toen de single in 1974 werd uitgebracht vonden critici de plaat te lang en te moeilijk om op te dansen. Misschien schreef Bowie dit nummer ook niet om erop te kunnen dansen, maar om naar zijn zorgvuldig gekozen woorden te mogen luisteren.

Prince

Prince schrijft in ''Sign 'O' The Time'' over een ziekte die eind jaren 80 regelmatig de kranten haalt. Prince schrijft hierover: ''In France a skinny man died of a big disease with a little name,'' de zanger doelt met zijn woorden op de ziekte AIDS. Naast de treffende tekst staat het nummer bekend om de spetterende drumsolo van Sheila E.

Mick Jagger

Mick Jagger schrijft ''Sympathy For The Devil'' vanuit het standpunt van de duivel. Hij liet zich daarbij inspireren door het boek De Meester en Margarita van de Russische schrijver Michail Boelgakov. Lucifer legt uit hoe hij duizenden jaren lang getuige is geweest van het geweld dat de mensheid tegen zichzelf gebruikt heeft. Met de eerste zin: ''Please allow me to introduce myself, I'm a man of wealth and taste,'' weet Jagger direct de aandacht te trekken.

Ramses Shaffy

Ook artiesten uit ons eigen land weten de juiste snaar te raken. Helden zoals De Dijk, Frank Boeijen en Boudewijn de Groot hebben talloze onvergetelijke teksten geschreven. Een andere Nederlandstalige artiest was Ramses Shaffy. Menig Nederlander kan 'zing, bid, huil en bewonder' meezingen. Maar ook de eerste zin ''Ik ben misschien te laat geboren, of in een land met ander licht'' in het nummer 'Laat Me' weet precies de juiste toon te zetten.

Welk nummer raakte jou meteen na de eerste zin?

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie