Programma

Blijf in beweging in de strijd tegen het coronavirus

  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf in beweging in de strijd tegen het coronavirus

De sportscholen zijn dicht en veel mensen zitten thuis. Bewegen is in deze tijd juist belangrijk volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Wat gebeurt er met ons lichaam als we te weinig bewegen? Samen met zijn collega's hoogleraar klinische virologie Eric van Gorp en met cardioloog Leonard Hofstra hebben ze het onderzocht. "Iedereen heeft vanuit zijn eigen expertise gekeken en als je kijkt naar het afweersysteem dan zie je dat er een aantal cellen belangrijk zijn voor het afweer. Denk bijvoorbeeld aan de witte bloedcellen. Je ziet dat als je matig intensief gaat bewegen dat die cellen juist toenemen", vertelt Scherder.

Afweersysteem sterker maken

Dit betekent niet dat je het coronavirus niet kunt krijgen. "Maar je kunt je afweersysteem weer sterker maken." Nu missen veel mensen de beweging naar de parkeergarage of trein. "De inactiviteit is ook een pandemie. Dat wordt ook een pandemie genoemd." Het is nog steeds mogelijk om buiten te wandelen, zolang je geen klachten hebt en als je wel grote groepen kunt vermijden. "Je gaat fietsen of wandelen. Dat moet je echt elke dag doen, want dan doe je in ieder geval iets. Je hebt een beetje controle. Daarmee voorkom je het niet, maar je vermindert misschien de risico's", aldus Scherder.

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

Wout2day

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie