Plastic-etende rups ontdekt
- Nieuws
- Plastic-etende rups ontdekt
Jaarlijks produceren we miljarden kilo's afval, waaronder heel veel plastic. Lijkt er dan nu eindelijk een oplossing te zijn voor dit probleem? Wetenschappers stuitten namelijk op een plastic-etende rups.
Plastic
De grote wasmot met de officiële naam Galleria Mellonella is de larve van een nachtvlinder die vaak in een bijennest te vinden is. De rupsen eten honing en bijenwas en dat maakt dat veel bijenhouders de beestjes beschouwen als parasieten. Dat ze toch een bijzondere 'functie' hebben werd toevallig ontdekt door onderzoekster Bertocchini. Ze houdt bijen voor plezier en had last van larven en besloot de beestjes in een afgesloten plastic zak te stoppen. Niet lang daarna waren ze verdwenen! Wat bleek? "De wormen maakten de gaatjes en zijn ontsnapt. Toen begon het project", vertelt Bertocchini.
Trage eters
In het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology vertelt Bertocchini dat de rupsen 96 milligram plastic in twaalf uur verteren. Tijdens het verteren verandert het plastic in een stofje dat ook in antivries en polyester zit. Dit breekt zichzelf binnen een paar weken af, terwijl 'gewone' plastic tasjes het wel 100 tot 400 jaar kunnen volhouden. Het is een hoopgevende ontdekking, want is hiermee het plasticprobleem opgelost? Helaas is dit nog moeilijk te zeggen. Er is namelijk één groot probleem: de snelheid! Omgerekend doen de rupsen er honderd dagen over om een plastic tas van twintig gram te verwerken...