Programma

Het verhaal achter 'Over De Muur' van Klein Orkest

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Over De Muur' van Klein Orkest

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Harrie Jekkers van Klein Orkest je het verhaal achter 'Over De Muur'.


Driehonderdduizend mensen op het Malieveld

Gitarist en zanger van Klein Orkest, Harrie Jekkers, keert terug naar de plek die de aanleiding voor het nummer heeft gevormd. In 1983 vindt er een vredesdemonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. Jekkers: "Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven. We kregen marsmuziek thuisgestuurd. Ik zei: 'Hier heb ik geen zin in'. Toen hebben wij zelf een nummer gemaakt waarvan wij vonden dat het mooi paste bij de gelegenheid. Dat werd 'Over De Muur'. Tijdens ons optreden op het Malieveld speelden we voor driehonderdduizend mensen. Dat is zelfs Mick Jagger nog nooit gebeurd, geloof ik."

Hond loopt gewoon door

Jekkers legt uit dat mensen vaak denken 'Over De Muur' een hele andere betekenis heeft: "Iedereen zegt altijd dat het een links actielied is, maar dat is niet zo. Het is een beschrijving van de twee systemen die de wereld toen beheersten. Het refrein staat als een muur tussen de tekst over West- en Oost-Berlijn in." In die periode is hij veel in Berlijn te vinden. Jekkers: "Toen ik een keer bij het controlepunt bij de muur stond en ik gecontroleerd werd, kwam er een hond aan. Die liep gewoon tussen de benen van iedereen door het andere gedeelte van de stad in. Zo'n hond, dat gelooft niemand als je daar over gaat zingen. Maar vogels staan ook voor vrijheid en vliegen, dus dat beeld heb ik als zodanig gebruikt."

'Niet verkeerd gedaan'

Het nummer heeft de Klein Orkest-frontman veel opgeleverd: "Auto's en dure pakken interesseren me vrij weinig. Maar dat je kunt doen wat je wilt, nooit iets verplicht hoeft te doen. Dat is wat geld is, dat is vrijheid. Het nummer heeft me veel vrijheid gebracht." Jekkers raakt nog elke keer ontroerd als hij het nummer speelt: "Ik vind mezelf niet zo'n hele bijzondere grote artiest. Dat het dan toevallig gelukt is in je leven om zoiets moois te maken wat door zoveel mensen mooi gevonden wordt. Als ik het dan zo speel denk ik weer: niet verkeerd gedaan."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Over De Muur' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 stond Klein Orkest met 'Over De Muur' op de 30e plek in de Top 2000. Benieuwd naar hoe dit nummer zich door de jaren heeft bewogen in de lijst? Bekijk hier de statistieken.

De Avond van de Vrede

Leo Blokhuis en Henk van Steeg maken op zondagavond 20 september De Avond van de Vrede op NPO Radio 2 onder het motto: ‘Let’s make music, not war’.

Foto omslag: still

Ster advertentie
Ster advertentie