Programma
BNNVARA

Het huis van Kees Torn werd leeggehaald: 'Teksten, boeken, mijn hele archief ... alles weg'

foto: Beeld uit 'Het langzame leven van Kees Torn'foto: Beeld uit 'Het langzame leven van Kees Torn'
  1. Nieuwschevron right
  2. Het huis van Kees Torn werd leeggehaald: 'Teksten, boeken, mijn hele archief ... alles weg'

Tien jaar geleden trok cabaretier Kees Torn zich terug in de anonimiteit en langzaamaan verdween de voormalig winnaar van onder meer een Poelifinario en de Annie M.G.-Schmidtprijs uit het collectief geheugen. Tot nu, want binnenkort verschijnt de film Een uit duizend, het langzame leven van Kees Torn. Of hij hiermee definitief terug in de spotlights stapt, is nog onzeker, vertelt Kees in Spijkers met Koppen.

Oud-cabaretier Kees Torn heeft goede herinneringen aan zijn eigen shows op het toneel in Leiden. Ter gelegenheid van het Leids Cabaret Festival zendt Spijkers met Koppen uit vanuit de Leidse Schouwburg. Zelf won Kees in 1994 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaretfestival. "En sindsdien ben ik een beetje blijven hangen. Dit voelt echt als een tweede huiskamer, of een eerste, want ik was niet zoveel thuis", vertelt Kees.

Kees stopte met optreden omdat hij naar eigen zeggen niets meer te vertellen had. "Mijn oeuvre was klaar. Ik had me van te voren voorgenomen om het bij negen programma's te houden en dat heb ik ternauwernood gehaald. Ik had ook zin om iets anders te doen." In de tussentijd heeft hij zelfs geen instrument meer aangeraakt.

In de door Andre van Hout geregisseerde documentaire ziet de kijker hoe traag het leven van Kees precies is. Maar, helemaal stil staat het niet. "Ik schrijf nog wel. Het schrijven kan ik niet laten, het blijft bij brieven. Ik zit brieven te tikken op een oude schrijfmachine en daar kan ik mijn frustraties en grappen in kwijt."

Een leeggeruimd huis

Een aantal jaar geleden kreeg Kees het zwaar te verduren, toen hij te maken kreeg met een bizar voorval dat hij zelf de Grote Uitwissing noemt. "Ik was meer dan een maand niet in mijn huis in Rotterdam geweest. Op een dag belde een vriend van mij en hij zei: ze zijn je huis aan het leeghalen." Alles was weg. Zijn héle huis was leeggehaald. "Alles wat ik in 25 jaar had verzameld was daar. Mijn boeken ook weg, mijn platen en piano. En ze hebben het dezelfde dag nog allemaal vernietigd."

Kees is er nog steeds niet helemaal bovenop. "Ik heb vijf jaar niet kunnen lezen, want alles wat ik las, daar kom je het woordje huis en grammofoon tegen. Ik kon me niet meer concentreren." Het gaat nu beter en dat komt mede door zijn vrouw. Maar hij maakt nog geen concrete echte toekomstplannen. Mócht Kees ooit terugkeren op het podium, dan heeft hij al een titel voor zijn show: 'met hangende pootjes'.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Kees Torn? Bekijk het fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie